"Ъ": Країни згортають зовнішню торгівлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Країни згортають зовнішню торгівлю

Казна та Політика
1004
Покращення ситуації в світовій економіці не призвело до лібералізації зовнішньої торгівлі, повідомили в GTA. Кількість дискримінаційних торговельних заходів досягла 367, а Україна стала одним зі світових лідерів із захисту внутрішнього ринку. Враховуючи низьку конкурентноздатність української продукції, відмови від протекціонізму найближчим часом не буде, запевняють експерти.
Організація Global Trade Alert (GTA; створена в 2008 році для оцінки глобального протекціонізму, викликаного світовою фінансовою кризою) повідомила, що уряди багатьох країн, не дивлячись на стабілізацію економіки, продовжують встановлювати нові протекціоністські заходи. Якщо в грудні 2009 року GTA налічила 305 дискримінаційних заходів, то через місяць - вже 367, крім того, ще 198 оголошені, але доки не застосовані. Водночас заходів із лібералізації зовнішньої торгівлі виявилось лише 18. Проти кожної з десяти держав з найбільшою часткою в світовій торгівлі було використано більше 100 протекціоністських методів захисту. При цьому якщо з листопада 2008 року країни G20 застосували дві третини всіх дискримінаційних заходів, то з початку оздоровлення світової економіки - кінця 2009 року - вже чотири з п'яти.
Згідно зі звітом GTA, Україна розділяє з Білоруссю та Китаєм сьоме місце з використання протекціоністських методів захисту (торкнулися 23 секторів економіки). Лідер рейтингу Алжир захистив 54 сектори, а ЄС - 35. Більший рівень захисту Україна застосувала до конкретних видів товарів - 388, що є другим показником після Росії (486 товарів).
Росія до того ж застосувала найбільший захист внутрішнього ринку і найбільше постраждала від протекціонізму інших країн. Окрім активного захисту від конкуренції з окремих категорій товарів Росія зайняла друге місце за кількістю дискримінаційних заходів (42), четверте - за кількістю торговельних партнерів, які постраждали від національного протекціонізму (132), п'яте - за кількістю захищених секторів (25). Країни ЄС лідирують в рейтингах за кількістю дискримінаційних заходів (123) і торговельних партнерів, які постраждали від протекції (149).
Складний стан економіки України не дозволяє їй знизити торговельні бар'єри, говорять експерти. "Прибічниками протекціонізму в Україні є всі провідні політичні сили. Тому в найближчій перспективі спрощення торгівлі можливе лише в одиничних випадках, як, наприклад, з цукром (схвалений його імпорт.-Ъ), коли ситуація на внутрішньому ринку стала критичною", - зазначає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Навіть зона вільної торгівлі з ЄС не зможе різко ослабити захист. "Адаптація режиму вільної торгівлі буде дуже тривалою, тим більше що основна частина обмежень України стосується захисту від азійських виробників", - говорить він.
Депутати не схвалюють швидкої відмови від захисту внутрішнього виробника. "Ми повинні прагнути до відмови від таких заходів. Але ми і так істотно знизили рівень торговельного захисту після вступу до СОТ, що викликало різке погіршення від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі. Лібералізація зовнішньої торгівлі має бути плавною, відповідно до модернізації економіки і зростання її конкурентноздатності", - сказав колишній міністр економіки, народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів). "Поки рівень оплати праці в світі не зрівняється, використовуватимуться обмеження. У цьому немає нічого поганого, - вважає екс-міністр економіки, глава парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ). - Помірний протекціонізм дозволяє знижувати безробіття і навіть залучати інвестиції".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас