Автоконцерн General Motors завершив операцію з продажу Saab — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автоконцерн General Motors завершив операцію з продажу Saab

Казна та Політика
516
Американський автоконцерн General Motors (GM) завершив операцію з продажу шведського автовиробника Saab нідерландському виробникові суперкарів компанії Spyker Cars NV, повідомляє Reuters.
"Майбутнє Saab тепер повністю визначене, воно в надійних руках. Ми зосередимо наші зусилля на тому, аби в найкоротші терміни зробити Saab прибутковою компанією" - заявив глава Spyker Віктор Мюллер, коментуючи завершення операції.
Мюллер також підтвердив заяви Spyker про те, що компанія розраховує повернути придбаний Saab до прибутковості до 2012р. Для цього потрібно буде інвестувати в Saab близько 1 млрд дол., з яких частину коштів надасть колишній власник марки, - General Motors.
Нагадаємо, за умовами операції, сума покупки Saab склала 74 млн дол. готівкою. Крім того, голландська компанія викупила акції Saab на суму 326 млн дол. Також однією з умов операції стала згода Європейського інвестиційного банку (EIB) виділити Saab кредит у розмірі 400 млн євро під держгарантії шведського уряду.
Про продаж Saab нідерландському виробникові суперкарів GM офіційно оголосив в січні ц.р.
Saab був створений як підрозділ шведської авіабудівної Svenska Aeroplan AB в 1937р. Після Другої світової війни завод перейшов на випуск автомобільної продукції. GM став повноправним його власником в 2000р. Зіткнувшись з нинішньою фінансовою кризою, GM почав процес позбавлення від своїх збиткових підрозділів, одним з яких був Saab. Покупця на відомий шведський бренд шукали з січня 2009р., проте пошуки закінчилися безрезультатно, якщо не рахувати продажу деяких технологій Saab китайській Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC). У 2008р. Saab показав збитки 3 млрд шведських крон (410 млн дол.), компанія не виходила на прибуток з 2001р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас