"Укртелеком" вибиває відсоток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртелеком" вибиває відсоток

Казна та Політика
960
На початку березня у Верховній Раді має бути зареєстрований законопроект, що передбачає створення фонду універсальних послуг (ФУП) і направлений на виведення на прибутковість "Укртелекому". Нововведення передбачає надбавку до телекомунікаційних тарифів у розмірі 1,5-2%.
В НКРЗ із посиланням на її главу Сергія Колобова повідомили, що дають оцінку проекту, що готується, механізму компенсації нерентабельних соціально важливих послуг зв'язку, які надають оператори, шляхом надбавки до діючих телекомунікаційних тарифів. Регулятор рекомендував встановити надбавку до тарифів операторів зв'язку у розмірі 1,5-2%. Зазначимо, що торік аналогічний законопроект, що передбачає створення ФУП, не був підтриманий більшістю депутатів на голосуванні у Верховній Раді. Він передбачав тоді більший відсоток надбавки до тарифів на послуги телекомунікації у розмірі 3%.
Голова правління ВАТ "Укртелеком" Георгій Дзекон заявив, що новий законопроект зі створення ФУП з'явиться в "перших числах березня". Але цього разу ініціатива, за його словами, вже не буде пов'язана з іншими пропозиціями. Зазначимо, що на початку 2009 р. проект створення ФУП йшов у в'язці з ідеєю про наділення НКРЗ повноваженнями з визначення операторів з істотною ринковою силою (SMP). Оскільки цей законопроект був кабмінівським, то, природно, за нього проголосували депутати БЮТ. Решта або не голосували, або були проти. Дзекон зазначає, що законопроект, як і минулого разу, подаватиме Кабмін.
Депутат від Партії регіонів Юрій Мороко зазначає, що підтримати законопроект можна лише в тому випадку, якщо в "Укртелекому" дійсно не залишиться жодного іншого виходу виправити поточну фінансову ситуацію. Мороко передбачив, що якщо ідея створення ФУП вкотре виходить від "Укртелекому", то взятися за підготовку змін до закону міг депутат Євген Зимін, що прийшов в політику з компанії "Пріоком" (її пов'язують з Георгієм Дзеконом). Але Зимін вчора відмовився давати коментар з цього питання.
Дзекон оцінює, що створення ФУП допоможе акумулювати близько 800 млн. грн. І, за його словами, якби фонд був створений торік, то "Укртелеком" вже став би прибутковим. Альтернатива фонду, за його словами, - це лише чергове підвищення тарифів на місцевий зв'язок. "Ідея ФУП була актуальна п'ять або навіть більше років тому, коли частенько люди, що проживають в сільській місцевості, не мали доступу до хоч якогось зв'язку, і коли важливо було надати послуги зв'язку всім, без винятку, українцям", - обурюються в "МТС-Україна".
З розвитком мобільного зв'язку і забезпеченням практично 99%-ного покриття, на думку представників МТС, це завдання втратило свою актуальність. "Нам приємно відзначити, що була врахована думка операторів відносно зниження відсотка збору, проте, якщо зміни торкнулися лише цього моменту, то необхідно враховувати, що є ще низка інших принципових зауважень з боку операторів, і в цьому випадку ми не можемо схвалювати цю ініціативу", - сказав директор із корпоративних відносин life:) "Астеліт" Юрій Курмаз.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас