Schlumberger купує Smith International — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Schlumberger купує Smith International

Енергетика
518
За умовами операції, яку вже затвердили ради директорів обох компаній, кожна акція Smith буде обміняна на 0,6966 акцій Schlumberger. За даними на момент закриття бірж в минулий четвер, акції Smith оцінені в $45,84 за 1 шт., що на 37,5% вище за ринкову ціну. Загальна вартість операції склала $11 млрд., тоді як аналітики прогнозували $9 млрд. Керівники компаній високу ціну покупки пов'язують з оздоровленням ринку.
"Нещодавнє зростання цін на нафту і початок концесійної розробки родовищ в Іраку і Росії спричинять сплеск попиту на бурові послуги. Ми більше не дозволимо добувним компаніям занижувати ціни на наш сервіс. Бурові технології, продукція і досвід Smith доповнять наші активи, а широке географічне охоплення Schlumberger дозволить розповсюдити наші послуги по всьому світу", - заявив гендиректор Schlumberger Ендрю Гулд.
Зараз Schlumberger допомагає визначати місцезнаходження ресурсів і проводити буріння нафтовим і газодобувним компаніям в 80 країнах світу. У компанії працює 77 тис. осіб, а її капіталізація перевищує $70 млрд. Торік прибуток компанії в порівнянні з 2008 р. впав на 31% - до $795 млн., при зниженні виручки на 16% - до $5,74 млрд.
В період кризи Smith International постраждала сильніше. Її чистий прибуток торік впав на 81% - до $148 млн. Проте найближчими місяцями справи повинні піти на краще. За прогнозом Schlumberger, в 2010 р. на ринку знову відчуватиметься надвиробництво газу, але завдяки нафті бюджети нафтосервісних компаній почнуть зростати. У нинішньому році вперше з 2007 р. очікується збільшення світового попиту на нафту.
Головний сенс поглинання Smith International, яке французи планують завершити в наступному кварталі, - в отриманні технологій буріння складних ґрунтів. Американська компанія фокусується на створенні свердловин в офшорних проектах завглибшки понад 457 м і на нестандартних ґрунтах, таких як сланці. За словами аналітика дослідницької компанії Sanford C. Bernstein Скотта Груббера, продукція Smith генерує маленький прибуток.
Попри це, Schlumberger чекає отримати високу синергію. У 2011 р. компанії, що об'єднуються, планують заощадити $160 млн. доподаткового прибутку, а в 2012 р.- ще $320 млн. Швидше за все, основний синергетичний ефект буде досягнутий за рахунок звільнень. За словами фіндиректора Schlumberger Симога Айята, компанії перетинаються в багатьох населених пунктах і надають однакові послуги. Наприклад, в Х'юстоні, де розташовані основні бази Smith, працюють близько 5 тис. співробітників Schlumberger.
"Злиття більше схоже на еволюцію, а не на революцію. Воно трохи підвищить кількість активів Schlumberger і в деякій мірі поліпшить їх якість, але перевороту не зробить. Багато хто чекає, що покупка Smith зможе стати каталізатором процесів злиття і поглинання в галузі, проте гравцям на цьому ринку навряд чи варто панікувати", - говорить аналітик брокерської компанії Tudor, Pickering Holt & Co. Ден Пікерінг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас