Експерти: Ціни на цукор в Україні будуть стабільні до травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціни на цукор в Україні будуть стабільні до травня

Аграрний ринок
809
Ціни на цукор в Україні будуть стабільні до травня, а підстави для їх підвищення відсутні, вважають експерти ринку.
"Причин для зростання цін немає. Ми чекаємо, що вони будуть стабільні до травня", - сказав керівник Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук на "круглому столі" з питань ситуації в цукровій галузі, організованому газетою "Аргументи і Факти в Україні" в Києві.
Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час "круглого столу" також висловив думку, що внутрішні ціни на цукор протягом найближчих декількох місяців залишатимуться стабільними. Подальший же розвиток цінової ситуації, на його думку, залежатиме від того, чи зможе Україна завезти в рамках встановленої на 2010 рік квоти цукор-сирець в обсязі 267 тис. тонн.
"Якщо ми завеземо в рамках квоти цукор-сирець, то ціна на внутрішньому ринку буде стабільною", - вважає Л.Козаченко.
Експерти стверджують, що цінова стабільність на внутрішньому ринку найближчим часом буде забезпечена декількома чинниками: достатніми внутрішніми запасами цукру, зниженням світових цін на цю продукцію і реалізацією аграріями запасів з метою залучення коштів на весняно-польові роботи.
Як повідомив директор департаменту харчової промисловості Міністерства аграрної політики Юрій Кищах, станом на 1 лютого 2010 року залишки цукру на внутрішньому ринку складають 1,124 млн тонн при середньомісячному споживанні Україною близько 150 тис. тонн.
М.Ярчук вважає, що при ввезенні до України цукру-сирцю в повному обсязі існуючої квоти дефіциту цукру на внутрішньому ринку до початку нового сезону цукроваріння (вересень) не буде.
"Якщо ми своєчасно завеземо цукор-сирець за квотою, то у нас нестачі в цукрі до нового сезону не буде", - підкреслив глава Асоціації "Укрцукор".
В той же час він зауважив, що Міністерство економіки видало лише дві ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою, і висловив надію, що цей процес буде активнішим надалі.
Як повідомлялося, в кінці грудня 2009 - в січні 2010 в Україні спостерігалося різке зростання цін на цукор, яке експерти пояснювали як впливом світових тенденцій, так і спекулятивними процесами на внутрішньому ринку.
Зараз, за даними асоціації "Укрцукор", середня оптова відпускна ціна на цукор складає близько 8 грн. за кілограм.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас