"Ъ": Продукти виховання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Продукти виховання

Казна та Політика
794
Міністерство економіки запропонувало вимагати від виробників продуктів харчування повідомляти місцевій владі про всі ціни на свою продукцію, а не лише в разі їх зміни більш ніж на 1%. Така ідея виникла після того, як низка компаній уникла узгодження відпускних цін завдяки зміні назви і юридичного статусу. Учасники ринку говорять про одиничні випадки ухилення і вважають, що посилення контролю не зупинить зростання цін.
В п'ятницю Міністерство економіки запропонувало зобов'язати виробників і оптових продавців декларувати не лише зміну цін на продукти харчування більш ніж на 1% за місяць, але і подавати первинну декларацію цін. Про це говориться в оприлюдненому проекті змін до постанови №1222/2007 "Порядок декларування зміни роздрібних цін для опту на продовольчі товари". Документ підготовлений після того, як Держінспекція із контролю за цінами виявила, що компанії уникають декларування цін за допомогою зміни назви або організаційно-правової форми.
Так, Соколовський, Капустянський і Моєвський цукрові заводи стали працювати під брендом "Подільські цукротовари", а Хоростковський цукровий завод - "Цукровий завод 'Хоростков'". Нові компанії змогли підвищити ціни без їх декларування.
Тому міністерство запропонувало доповнити постанову №1222 обов'язковим декларуванням в місцевих органах влади первинної реєстрації цін при продажі нової продукції або створенні нового суб'єкта господарювання. "Разом з Мінекономіки ми готуємо законодавчі зміни, які змусять підприємців обґрунтовувати ціни на соціальні групи продуктів харчування і при первинній реєстрації", - раніше заявляла глава інспекції Наталя Немодрук. За її словами, такі порушення не дозволяють повноцінно стримувати зростання цін на цукор. За даними Держкомстату, в 2009 році цукор подорожчав на 83,9%, в січні 2010-го - ще на 14,7%.
"Про такі прецеденти мені не відомо, - сказав голова наглядової ради 'Цукрового союзу "Укррос"' Сергій Федоренко. - В будь-якому разі в умовах дефіциту цукру декларування зміни цін не є дієвим механізмом. Варто говорити про необхідність його скасування". Директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка вважає, що масових порушень не було. "Цукрозаводи жорстко прив'язані до кредитів і не можуть легко змінити назву або форму власності", - зазначив він.
Крім цукру, допустимий рівень подорожчання на 12% в 2009 році перевищили три групи продуктів харчування: риба (+14,1%), молоко (+16,6%), рослинна олія (+35,4%).
Однак декларування цін не зупинить інфляцію, запевняють експерти. "Як показує практика, декларування не впливає на ціни, оскільки виробники без проблем доводять обґрунтованість їх зміни", - зазначила аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас