Льодовий період первинного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Льодовий період первинного ринку

Нерухомість
4876
Відсутність попиту на житло призвела до замороження будівництва. Проте компанії сподіваються на виникнення дефіциту на первинному ринку житла і підвищення цін. Експерти вважають, що підірвана довіра до новобудов змістить попит на користь вторинного ринку нерухомості.
За даними Державного комітету статистики, в січні обсяг виконаних будівельних робіт зменшився на 24,1% в порівнянні з січнем 2009 р. Причому в цей період минулого року в порівнянні з 2008 р. падіння склало 56,4%. "Із заявлених до реалізації за останні два роки 5 млн. кв. м реалізується лише близько 1,2 млн. кв.м. При цьому зі всього цього обсягу об'єкти вводитимуться частково впродовж ще декількох років", - коментує начальник служби маркетингу і продажів компанії Ukrainian Development Partners Олеся Романенко.
Так, за її даними, в столиці близько 200 будівельних майданчиків. На половині з них роботи припинені. Ще на 30% будмайданчиків будівництво ведеться, але повільними темпами або з перервами. Приблизно така ж ситуація і в регіонах. У Харкові, за словами директора департаменту стратегічного консалтингу і маркетингу компанії First Capital Наталі Долгової, станом на початок 2010 р. в ринковому обігу були присутні близько 55 житлових будинків, що знаходяться на різній стадії будівництва. З них активні роботи ведуться не більше ніж на 50% об'єктів.
В Дніпропетровську будується близько восьми об'єктів, що складає 30% від загальної пропозиції новобудов. У Запоріжжі роботи ведуться на шести майданчиках (30% від загального об'єму), а в Донецьку заморожено 10 об'єктів, на шести йде активне будівництво, а ще 18 будинків зводяться в уповільненому режимі. У Львові теж будівництво ведеться не більше ніж на 40% майданчиків.
"Високий відсоток зупинки будівельних робіт призведе до виникнення дефіциту житла на ринку", - вважає гендиректор дніпропетровської будівельної компанії "Созидатель" Олександр Турчин. З ним погоджуються й інші опитані забудовники. Як аргументи вони наводять збільшення в січні продажів на 10% в порівнянні з січнем минулого року та уповільнення падіння цін. Наприклад, в Запоріжжі, за словами керівника відділу маркетингу АН "Арсенал" (Запоріжжя) Ольги Свириденко, в порівнянні з січнем 2009 р. ціна знизилася на близько 3%, а в порівнянні з січнем 2008 р. збільшилася на 9,3%, до 5-7 тис. грн. за 1 кв.м. в будинках бізнес-класу і 5-9 тис. грн. - в об'єктах класу "бізнес плюс".
Однак багато експертів вважають, що доки про зростання цін говорити передчасно. По-перше, забудовникам створюють конкуренцію спекулянти, які купили житло до кризи, на ранній стадії будівництва, і тепер прагнуть його реалізувати за цінами нижчими від ринкових. У Харкові, за словами Наталі Долгової, середня ціна житла економ-класу від забудовника становить 5,5 тис. грн., бізнес-класу - 8,4 тис. грн., преміум-класу - 10,5 тис. грн. У спекулянтів купити квартиру можна дешевше на 10-20%, ніж у забудовника. По-друге, сьогоднішній покупець при покупці квартир може розраховувати лише на свої заощадження, яких в більшості випадків вистачає лише на економ-сегмент. Будь-яке підвищення викличе відтік покупців на гнучкіший за ціною вторинний ринок. І по-третє, поточний рік загрожує стати рекордним за кількістю банкрутств будівельних компаній. Це остаточно підірве крихку довіру українців до первинного ринку нерухомості. Покупки здійснюватимуться в готових новобудовах або в об'єктах з максимальним ступенем готовності.
Що стосується добудови заморожених будинків, то зараз забудовники прагнуть закінчити об'єкти, де необхідна найменша кількість інвестицій. Останні будуть піддані реконцепції, аби зменшити середню площу квартир, або залишаться чекати допомоги держави. Нагадаємо, що в поточному році уряд обіцяв видати бюджетні гроші на добудову об'єктів зі ступенем готовності більше 50%. І якщо торік викупили 5 тис. квартир, то в цьому буде можливість купити в 2,5 рази більше -13,5 тис. квартир. При цьому ціна житла не зміниться і складе залежно від регіону від 2,5 тис. грн. до 4,2 тис. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас