"Ъ": Літаки Lufthansa можуть не злетіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Літаки Lufthansa можуть не злетіти

Казна та Політика
391
Найбільша в Європі авіакомпанія - німецька Lufthansa - може скасувати рейси 22-25 лютого. Профспілка льотного складу Lufthansa схвалила проведення в ці дати страйку. Пілоти протестують проти їх переведення в дочірні компанії із нижчою зарплатою. За оцінками Lufthansa, її збитки від скасування рейсів можуть перевищити 100 млн євро без врахування збитку репутації. Пасажирам скасованих рейсів повертатимуть гроші або безкоштовно обмінюватимуть квитки на інші дати.
Профспілка пілотів авіакомпанії Lufthansa Vereinigung Cockpit прийняла остаточне рішення про проведення чотириденного страйку. Вони планують не виходити на роботу з полудня за середньоєвропейським часом в понеділок 22 лютого до опівночі четверга 25 лютого.
Члени профспілки, що налічує 4,5 тис. льотчиків, вимагають підвищення зарплати на 6,4%, а також виступають проти наміру адміністрації авіакомпанії перевести частину з них на роботу на дочірні підприємства, де зарплата істотно нижча. Переговори Lufthansa з профспілкою не увінчалися успіхом і страйк став майже неминучим.
"Скоріш за все, страйк дійсно відбудеться", - повідомив Ъ представник прес-служби Lufthansa, зазначивши, проте, що компанія завжди відкрита для переговорів. "Є шанс, що за вихідні ситуація зміниться і нам вдасться домовитися", - додав він. Точну кількість рейсів, які можуть бути скасовані, в авіакомпанії не називають.
"Все залежить від того, скільки пілотів приєднається до страйку, - говорить представник перевізника. - Звичайно, ми намагатимемося зберегти якомога більше рейсів, можливо, доведеться збільшити навантаження тим пілотам, які поєднують адміністративні посади і не планують приєднуватися до страйку", - зазначили в Lufthansa.
За оцінкою члена ради директорів Lufthansa Крістофа Франца, прямий збиток авіакомпанії може скласти близько 100 млн євро без врахування збитку репутації. Пасажирам з квитками на дати проведення страйку авіакомпанія рекомендує стежити за інформацією про рейси на сайті Lufthansa: якщо рейс буде скасований, таким клієнтам запропонують безкоштовно скасувати або перебронювати політ. З Києва, Львова і Донецька в міста Німеччини Lufthansa здійснює 48 рейсів на тиждень (до Франкфурту, Мюнхена і Дюсельдорфа). Всього авіакомпанія виконує 200 рейсів на тиждень до 16 міст СНД.
Профспілка Cockpit вже не вперше проводитиме страйк: у 2001 році робота пілотів була зупинена на добу, що призвело до збитків авіакомпанії у розмірі 75 млн євро. За словами гендиректора консалтингової компанії Infomost Бориса Рибака, тоді німецькі пілоти виявили, що їх зарплати виявилися на 35% меншими, ніж у колег в інших авіакомпаніях альянсу Star Alliance. В результаті страйку пілотам вдалося добитися підвищення зарплати на 15%. На думку експерта, незговірливість адміністрації перевізника в нинішній ситуації сповна пояснюється відсутністю вільних фінансових ресурсів. "Прибуток останніх двох років пішов на придбання авіакомпаній в Європі, багато з яких дістались покупцеві з боргами", - пояснює Борис Рибак, додаючи, що процес консолідації активів вимагає колосальних витрат, які, швидше за все, ще не повністю завершені.
Головний редактор російського "Авиатранспортного обозрения" Олексій Синицький зазначає, що традиційна мережева модель бізнесу Lufthansa перестала себе виправдовувати на внутрішньоєвропейських маршрутах, на яких активно почали працювати low-cost-перевізники. Тому частину своєї основної роботи авіакомпанія змушена віддавати "дешевшим" дочірнім компаніям. В результаті, вважає експерт, пілоти, що вимагають збереження об'ємів роботи, своїми діями можуть досягти протилежного ефекту, знизивши конкурентоспроможність Lufthansa на європейському ринку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас