"Ъ": Парламент перераховує землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент перераховує землю

Аграрний ринок
554
Верховній Раді запропонували підтримати законопроект "Про державний земельний кадастр", прийняття якого необхідне для функціонування легального ринку землі. У документі чітко прописується порядок проведення кадастрових робіт і встановлюється безкоштовна реєстрація земельних ділянок. Вірогідність підтримки закону висока, але процес формування кадастру буде тривалим, зазначають депутати.
В п'ятницю Верховна Рада оприлюднила законопроект #6091 "Про державний земельний кадастр" народних депутатів Валерія Бевзенка, Миколи Присяжнюка (обидва - Партія регіонів), Руслана Лук'янчука (БЮТ) і Романа Ткача ("Наша Україна-Народна самооборона"). Це вже третя спроба парламенту ухвалити закон, без якого неможливе скасування мораторію на операції з сільськогосподарською землею. Попередній аналогічний проект #0855, внесений ще в 2004 році, Рада розглядала п'ять років і відхилила в листопаді минулого року.
На відміну від минулого законопроекту, в новому документі спрощується державне регулювання у сфері земельного кадастру і чіткіше прописується порядок його формування. Державний комітет із земельних ресурсів зобов'яжуть ввести єдину автоматизовану систему кадастру на місцевому, регіональному і загальнодержавному рівнях - він буде створений в 2011-2015 роках. "Ми закріпили основні повноваження за центральними органами виконавчої влади. Це вирішить багаторічну суперечку між центральною і місцевою владою, які весь час намагалися перетягнути повноваження на себе", - пояснив глава підкомітету з питань земельних відносин Валерій Бевзенко (Партія регіонів). Для створення системи обліку земельного кадастру місцевій владі необхідно буде підготувати 11 документів, які встановлюють місцезнаходження земельних ділянок, їх розміри, визначають призначення земель і кожні п'ять років - їх якість. Для обліку земель необхідно буде провести весь комплекс робіт - від аерокосмічної зйомки до ґрунтових робіт. Реєстрація земельних ділянок з присвоєнням кадастрового номера буде безкоштовною і здійснюватиметься в паперовому та електронному вигляді.
Пріоритетними вважатимуться дані на паперових носіях. "У 2002 році уряд реформував систему кадастрового обліку, створивши єдиний електронний Центр державного земельного кадастру. Після цього в регіонах такий облік не проводився. Новим документом ми пропонуємо створити чітку систему обліку на місцевому рівні, а централізувати загальні дані", - уточнив Валерій Бевзенко.
Співавтор проекту секретар парламентського комітету із питань аграрної політики і земельних ресурсів Роман Ткач (НУ-НС) вважає, що з ухваленням закону проблем не виникне: "Я провів переговори з представниками різних фракцій - вони не бачать приводів не підтримати закон". Після ухвалення закону необхідно буде провести аудит даних регіональних центрів кадастру, вважає він. "Кілька років тому Світовий банк видав уряду $195 млн кредиту на формування електронного кадастру. Але Кабмін не використав ці кошти, і банк припинив кредитування. Цього року необхідно буде виділити близько 100 млн грн. бюджетних коштів на проведення інвентаризації і формування єдиної системи обліку", - сказав депутат. "По суті, уряду необхідно буде зібрати всю інформацію про землю в країні з 2004 року, - зазначив Бевзенко. - Не думаю, що це вдасться завершити за п'ять років".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас