Греція покладає провину за свої фінансові проблеми на Євросоюз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція покладає провину за свої фінансові проблеми на Євросоюз

427
Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу поклав на Євросоюз частку відповідальності за серйозні фінансові проблеми його країни. "Євросоюзу слід було в минулому суворіше контролювати дотримання пакту стабільності євро, у тому числі, і у нас", - сказав він в інтерв'ю журналу Spiegel.
Папандреу висловив думку, що Європейському статистичному відомству надалі слід забезпечити право прямого доступу до даних окремих країн-членів. "Ми вже пропонували це, проте не всі країни хочуть такої прозорості", - нарікав він. Глава грецького уряду закликав країни ЄС робити більше спільних, скоординованих зусиль з оглядкою на конкретну економічну ситуацію. Нинішня криза може стати поворотним пунктом для європейського валютного союзу, резюмував він.
Найстрашнішою в нинішній ситуації Георгіос Папандреу назвав не державну заборгованість і дефіцит у розмірі 12,7 відсотка, а втрату репутації і довіри, повідомляє агентство Reuters.
Між тим увагу грецьких спецслужб привернули великомасштабні спекулятивні операції, в яких брала участь Греція та іноземні банки. Як повідомила служба держбезпеки EYP, фінансові інститути із США і Великобританії у величезних обсягах скуповували грецькі облігації. Правда, складу злочину в цьому встановлено не було.
Міністерство фінансів в Афінах відмовилося коментувати ці повідомлення, що з'явилися в грецьких ЗМІ. А представник уряду підкреслив, що жодних доручень EYP про проведення розслідування не давалось.
В зв'язку з борговою кризою в Греції та низкою інших європейських країн комісар ЄС від Німеччини Гюнтер Еттінгер закликав країни-члени ЄС до дотримання бюджетної дисципліни. Загроза для стабільності євро "підконтрольна, але до неї треба поставитись серйозно", попередив він в інтерв'ю газеті Hamburger Abendblatt. Він також констатував, що в даний час практично жодна з країн не дотримується критерію пакту стабільності євро, повідомляє агентство DAPD.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас