Експерт: Економічна слабкість України – в незавершеності системних реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економічна слабкість України – в незавершеності системних реформ

291
Незавершеність системних реформ є головною причиною економічної слабкості країни. Зруйнувавши старе, Україна не змогла завершити процес створення нової дієздатної економічної конструкції, зупинившись на півдороги, заявив екс-голова ради НБУ та екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський.
"Навіть з урахуванням "політичного безладдя" останніх років зріла за своїми структурними параметрами економіка не могла провалитися таким чином, – пише експерт. - Наша економічна слабкість - незавершеність системних реформ. Це, на моє переконання, головне. Зруйнувавши старе, ми не змогли завершити процес створення нової дієздатної економічної конструкції, зупинилися на півдорозі".
На думку експерта, в Україні можна спостерігати невдале поєднання елементів ринкової і планової економіки.
"У нас сформувалася "мутантна економіка" - недороблений, ринкоподібний реальний сектор і "радянська соціалка", - пише Гальчинський. - Ця мутантність поглибилася за останні п’ять років. Усі й тоді розуміли, що це дуже хитка система економічних відносин, але ніхто нічого не робив, аби змінити ситуацію".
"Ми маємо враховувати й те, що, на відміну від кризи 1997-1998 років, нинішня криза не стала для нас кризою відбудови. Радше навпаки - вона поглибила протиріччя, що їй передували. Конструктивна функція кризи залишилася нереалізованою. Це значно ускладнює економічну ситуацію в країні", - додав економіст.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас