ВР відмовилась визнати вчителів та медиків держслужбовцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР відмовилась визнати вчителів та медиків держслужбовцями

Казна та Політика
540
Парламент не підтримав два законопроекти з аналогічною назвою "Про внесення змін до деяких законів України" (відносно привласнення статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам).
Як повідомляє кореспондент УНІАН, за перший законопроект, який вніс голова Верховної Ради Володимир Литвин, проголосувало 163 (за необхідних 226) із 416 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, за другий законопроект, внесений депутатом з фракції БЮТ Віктором Швецом, проголосувало 202 із 416 народних депутатів, зареєстрованих у залі.
За ці законопроекти не голосувала у повному складі фракція Партії регіонів, а також майже у повному складі фракція "Наша Україна - Народна самооборона".
Народні депутати України направили обидва законопроекта на повторне перше читання. За таке рішення проголосувало 312 народних депутатів із 417, зареєстрованих у сесійній залі.
Під час обговорення законопроектів заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук зазначив, що ці законопроекти "соціально несправедливі". За словами заступника міністра, вони розділили працівників бюджетної сфери "на дві частини". Матвійчук сказав, що привласнення медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам статусу держслужбовця позбавляє їх багатьох пільг, що стосуються термінів відпустки, права на сумісництво, продовження праці після досягнення пенсійного віку, - тобто того, в чому обмежені державні службовці. Він також зазначив, що працівники освітньої і медичної сфер мають право брати участь в страйках на захист своїх прав, тоді як державні службовці такого права не мають.
На думку Матвійчука, ухвалення цих законопроектів призвело б до порушення положень Конституції України, оскільки законодавець не може "звужувати права і свободи" людей.
Матвійчук також нагадав, що державні службовці - це особи, які займаються організаційно-розпорядними функціями і консультативно-дорадчими. За його словами, медики і педагоги не мають таких повноважень.
Говорячи про фінансове забезпечення цих законопроектів, Матвійчук зазначив, що в разі прийняття і введення в дію першого законопроекту державі на рік необхідно буде 22 млрд. грн., другого законопроекту - 5 млрд. грн.
Він зазначив, що неінфляційних джерел фінансування ні цього, ні наступного року для виконання положень цих проектів законів в разі їх прийняття держава не має.
Крім того, Матвійчук сказав, що першим проектом закону передбачено набуття чинності його з 1 січня 2009 року, тоді як зараз вже лютий 2010 року.
У відповідь Литвин сказав: "Представник уряду повинен був виступити з цією заявою в передвиборчий кампанії, коли з боку уряду і з боку опозиції офіційно прозвучало, що вони вимагатимуть привласнення статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам".
За його словами, саме тоді необхідно було називати ті цифри, які заступник міністра фінансів називав сьогодні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас