Верховна рада обмежила використання боргових розписок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна рада обмежила використання боргових розписок

1476
Верховна рада підтримала в першому читанні проект закону №3041, яким пропонується змінити законодавство, що стосується обігу векселів. Документ вводить адміністративну відповідальність у розмірі 400-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8-8,5 тис. грн.) за видачу векселя за відсутності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи або надані послуги. При цьому проект також встановлює санкції за виписування векселя на суму вище контрактної ціни і без визначення умов розрахунку по ньому.
"Ця норма передбачає неможливість виписувати векселі на суму більшу, ніж вартість поставлених товарів або отриманих послуг", - роз'яснив депутатам перед голосуванням член Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку Сергій Бірюк.
Крім того, документ забороняє використовувати векселі при розрахунках з державним і місцевими бюджетами. Виняток становлять лише податкові векселі й боргові розписки, що використовуються при проведенні операцій з давальницькою сировиною. Також вводиться заборона на надання відстрочення підприємцям для сплати податкових зобов'язань. "Норма про заборону розраховуватися з держбюджетом векселями вноситься до закону про державний бюджет щороку. Проте один раз її не внесли, і була спроба провести розрахунок такими цінними паперами", - повідомив Бірюк. Мораторій поширюватиметься і на використання векселів для формування статутного капіталу.
Багато схвалених вчора ініціатив вже містяться в інших законах, але дублювання не дозволить суддям по-різному їх трактувати. "Всі ці норми прописані у низці нормативних актів, але чіткіше їх визначення в законодавстві дозволить уникнути правових колізій і жорсткіше попереджати маніпуляції з векселями", - відзначив президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.
"Можливо, запропоновані ініціативи дозволять вирішити проблему, пов'язану з розрахунками негрошовими векселями. Податкова адміністрація неодноразово намагалася оскаржити такі операції, але доки у неї немає відповідних повноважень", - говорить юрист асоціації "Об'єднана юридична група" Антон Зубков. Проте Рубаненко вважає, що Державна податкова адміністрація не зможе добитися визнання недійсними розрахунків векселями, за якими не стоять грошові зобов'язання: "В багатьох випадках бартер безпосередньо заборонений. Але буває, компанії заявляють, що не можуть по-іншому погасити боргові зобов'язання один перед одним. Тоді вони укладають договір про бартерний взаємозалік вимог. Тому цей документ навряд чи вирішить проблему".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас