"Ъ": Парламент звільнив кінематографістів від податків та плати за землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент звільнив кінематографістів від податків та плати за землю

191
Верховна Рада ухвалила закон "Про кінематографію", що передбачає низку пільг для виробників кінопродукції. Їх звільнять від сплати ПДВ до 1 січня 2016 року, а створення фільмів фінансуватиметься з єдиного рахунку. У Держкіно вже готують пропозиції щодо розміру відрахувань з квитків і прокатних прав, які надходитимуть із цього приводу. Тим часом кінематографісти вважають, що отримані преференції можуть обернутися додатковими витратами для кіноглядачів.
За прийняття в цілому законопроекту "Про внесення змін до закону 'Про кінематографію та інші закони відносно підтримки випуску національних фільмів" проголосував 351 народний депутат. Цей документ парламентарі готували до остаточного прийняття більше року, після того, як 20 січня 2009 року він був схвалений комітетом Верховної Ради з питань культури і духовності.
Зміни до закону "Про кінематографію" передбачають виділення коштів на розвиток кінематографії окремим рядком в державному і місцевих бюджетах. Всі кошти - цільові з держбюджету, благодійні пожертвування і спонсорські внески - надходитимуть на єдиний рахунок, який за законом повинен відкрити Кабінет міністрів.
Голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль повідомила Ъ, що найближчим часом на розгляд до Верховної Ради буде внесений окремий законопроект, який регулюватиме розмір збору на розвиток українського кіно. "Імовірно внесок становитиме 5% від вартості квитків в кінотеатрах, 5% від роздрібних продажів фільму, певний відсоток від вартості прав на публічний показ фільму, а також відсоток від оплати телекомунікаційних послуг, зокрема від користування інтернетом", - розповіла пані Чміль і додала, що це істотно підтримає український кінематограф.
В 2009 році з держбюджету на розвиток українського кінематографа було виділено 4,3 млн грн. У 2009 році було закінчено виробництво 13 фільмів за держкошти, а також створено 10 серіалів і повнометражних фільмів за кошти телерадіокомпаній. У Росії в 2009 році на розвиток кінематографа було виділено 2 млрд руб. (близько 520 млн грн.). За даними Гільдії продюсерів Росії, у виробництво було запущено 150 фільмів.
За законом, управляти коштами, що надходитимуть на єдиний рахунок, буде спеціальна рада із 20 осіб. Половина з них призначатиметься урядом, інша половина буде делегуватися від національних спілок кінематографістів, письменників, художників, композиторів і театральних діячів. При цьому розмір держфінпідтримки створення художніх фільмів складатиме не більше 70% від вартості його виробництва, а документальні, анімаційні і дитячі фільми фінансуватимуться на 100%. "Українське кіно зараз в жалюгідному стані, - заявив Ъ член Національної спілки кінематографістів, сценарист і режисер Михайло Ткачук, - тому великі студії і віддали свої павільйони під зйомки політичних ТБ-програм, де мова про мистецтво і близько не йде".
З набуттям чинності закону "Про кінематографію" українські кінематографісти звільняються від сплати ПДВ до 1 січня 2016 року. За змінами до закону "Про оподаткування прибутку підприємств" і "Про податок на додану вартість", від цього податку звільняються всі операції із виробництва і прокату національних фільмів, а також з прокату закордонних фільмів, що дублюються українською мовою. Крім того, до 1 січня 2016 року суб'єкти кінематографії звільняються від орендної плати за землю, де проходять зйомки.
"Державна підтримка - це добре, але кінотеатри однозначно підуть на компенсацію витрат, і безслідно для глядачів це не пройде. У кінотеатрах головне - принцип прибутковості, - заявив віце-президент Асоціації продюсерів України Дмитро Колесников. - Технологічний мінімум виробництва картини - від $700 тис. до $1 млн, і, якщо хоч би 30% компенсуватиме держава, цього вистачить для виробництва мінімум 20 картин на рік".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас