МВФ: Україна має достатньо резервів для сплати газу та зовнішніх платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Україна має достатньо резервів для сплати газу та зовнішніх платежів

Енергетика
455
Україна має досить міжнародних резервів для того, щоб обслуговувати зовнішні зобов'язання, включаючи платежі за імпорт газу, заявив старший консультант департаменту міжнародних відносин Міжнародного валютного фонду (МВФ) Девід Хоулі в четвер на традиційному брифінгу в штаб-квартирі фонду у Вашингтоні, котрий відбувається раз в два тижні.
Він нагадав, що в грудні Фонд пом'якшив умови співпраці з Україною, полегшивши їй оплату зовнішніх зобов'язань, зокрема, імпорту російського природного газу.
Відповідаючи на питання про можливі терміни відновлення програми співпраці з Україною, Хоулі повідомив, що МВФ готовий обговорити з владою політичні пріоритети і перспективи на 2010 рік.
При цьому він уточнив, що Фонд ще не зустрічався з українською владою після того, як Віктор Янукович переміг нинішнього прем'єра Юлію Тимошенко в другому турі президентських виборів 7 лютого, проте робочі контакти з українською стороною продовжуються.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншей на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.
Надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви. МВФ неодноразово публічно зазначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.
За час після отримання третього траншц уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня-початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілах їх між всіма членами МВФ.
Голова Фонду Домінік Стросс-Кан 14 січня 2010 року виразив упевненість, що співпраця фонду з Україною в рамках програми stand-by поновиться після завершення президентських виборів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас