НБУ допускає зростання тарифів на послуги ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає зростання тарифів на послуги ЖКГ

Казна та Політика
471
Постійне перенесення термінів підвищення адміністративно-регульованих цін, незважаючи на узяті зобов'язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, призвело до зниження тарифів на житлово-комунальні послуги набагато нижче за економічно обґрунтований рівень, вважають експерти НБУ.
"Вклад адміністративних цін в зростання індексу споживчих цін протягом 2009 року складав лише 2,2 відсоткових пункти. Така ситуація може спровокувати стрімке зростання цін в цій категорії послуг в майбутньому", - говориться в повідомленні НБУ.
Нацбанк також зазначає, що інфляція в Україні в 2009 році сповільнилася в порівнянні з попереднім роком (до 12,3% з 22,3%), але так і не досягла рівня, вимірюваного однозначним числом.
За оцінкою НБУ, меншого рівня зростання цін не вдалося досягти, в першу чергу, через проведення незбалансованої бюджетної політики. "Вона (бюджетна політика) мала вплив на інфляцію як безпосередньо (через значний обсяг бюджетного дефіциту), так і через генерування негативних інфляційних очікувань", - підкреслюється в повідомленні.
При цьому Нацбанк зазначає, що одним з чинників уповільнення зростання цін стало звуження сукупного попиту, викликаного скороченням прибутковості підприємств і зменшенням доходів населення на основі низької кредитної активності банків.
"Зниження рівня інфляції за рахунок погіршення життєвого рівня населення не може розглядатися як прийнятний результат економічної політики і формує ризики для економічного розвитку в майбутньому", - підкреслюється в повідомленні.
Нагадаємо, населення України за січень-жовтень 2009 року сплатило за житлово-комунальні послуги 97,8% нарахованих за цей період сум - 20,8 млрд. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас