Черновецький узявся за старе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький узявся за старе

Нерухомість
10423
На наступному тижні депутати Київради розглянуть питання про виділення 23,4 га землі 234 громадянам. Кожному з них дістанеться по 10 соток. Експерти вважають, що земля роздаватиметься підставним особам. В той же час цей поділ, за яким вбачають політичні мотиви, буде здійснено за рахунок земель, які колись належали до зелених угідь Києва.
Ласа земельна ділянка розташована на 27-му км. Столичного шосе. За заявою БЮТ на порядку денному пленарного засідання відповідний пункт "Про передачу громадянам в приватну власність земельних ділянок для будівництва, експлуатації і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд в Голосіївському районі" містить 234 кадастрові справи. Депутати фракції БЮТ в Київраді переконані, що всі ці особи, які нібито повинні отримати свої "законні" 10 соток в приватну власність, - підставні і в більшості не кияни. "Більше 200 клопотань не містять або реєстраційного номера, або дати подання", - пояснює свої висновки глава фракції БЮТ в Київраді Тетяна Меліхова. Вона нагадала, що два роки тому, в травні 2007 р., ця земельна ділянка площею 24,26 га була відведена ТОВ "ОСТА-ПЛЮС" в довгострокову оренду для експлуатації та обслуговування будівель і споруд на Столичному шосе (27-й км.) в Голосіївському районі Києва.
Раніше вся зазначена територія належала лісопарковому господарству "Конча-Заспа" і була переведена з категорії земель лісового фонду в землі запасу житлової і громадської забудови, вилучена з Програми зеленої зони міста Києва до 2010 р. Виходить, що спочатку ділянка була виведена в довгострокову оренду, а потім роздана у власність декільком підставним особам.
Навіщо і чому могли відбуватися такі пригоди із землею, пояснив партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Максим Копейчиков. "Швидше за все, йдеться про корекцію планів. Якби там щось побудували, тоді можна було викупити наділ відразу", - розповідає юрист. Проте побудувати, швидше за все, нічого не встигли. В цьому випадку законодавство вимагає реалізувати ділянку через аукціон, але тоді б довелося заплатити ринкову ціну за землю. Тому вочевидь, що автори проекту вирішили піти іншим шляхом і виділити ділянку у власність через засідання Київради.
За словами депутата від блоку Віталія Кличка Дмитра Андрієвського, дана схема вже неодноразово застосовувалася місцевою владою. "Тепер зрозуміло, чому сесію кілька разів переносили - готувалися до розділення землі", - зазначив депутат.
Директор девелоперської компанії Concorde Development Валерій Кирилко зазначив, що навіть з врахуванням падіння цін, земля на Столичному шосе і зараз має попит. Орієнтовна ціна ділянки становить близько $20 тис. за сотку або близько $48,5 млн. за весь наділ. Він зазначив, що до кризи подібну ділянку можна було придбати мінімум по $30-40 тис. за сотку.
В БЮТ вважають, що ця передача землі виглядає виключно як політичний реверанс влади міста у бік нової влади, що, ймовірно, повинно уберегти міську вертикаль від дострокових виборів в травні. Одночасно парламентська фракція БЮТ звернулась із проханням до Генеральної прокуратури і МВС України розглянути законність підстав маніпуляцій із столичною землею. Правда, далеко не всі опитані дотримуються такої точки зору.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас