Китай може збільшити курс юаня на 5% в березні для стримування інфляції - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай може збільшити курс юаня на 5% в березні для стримування інфляції - експерт

324
Китай, ймовірно, вживе заходів для підвищення курсу юаня на 5% в березні, аби запобігти прискоренню інфляції на тлі активного економічного зростання, прогнозує керуючий директор BlueGold Capital Management LLP Стівен Джен.
Також очікується підвищення процентних ставок центрального банку Китаю в 2010 році, повідомляє агентство Bloomberg.
На минулому тижні Народний банк КНР (виконує функції центробанку країни) оголосив про підвищення норми банківських резервів по депозитах з 25 лютого на 0,5 процентного пункту. До підвищення норма обов'язкових банківських резервів по депозитах для великих банків складала 16%, для невеликих банків - 14%. ЦБ прийняв це рішення після того, як китайські банки за січень видали 19% запланованого на весь 2010 рік обсягу кредитування, а ціни на нерухомість зросли найшвидшими темпами за 21 місяць.
"Китай робить кроки в правильному напрямі, але кредитно-грошова політика поки не є адекватною. Для такої великої і інколи дуже волатильної економіки потрібний дуже багатосторонній підхід. Ми чекаємо підвищення процентних ставок і зміни політики стосовно юаня", - заявив С.Джен.
Китай останнім часом не давав курсу юаня зміцнитися, аби підтримати експорт з країни, який до грудня минулого року скорочувався протягом 13 місяців поспіль. Востаннє переоцінка юаня проводилася 21 липня 2005 року, після чого його курс піднявся на 2,1% - до 8,11 юаня/$1. З липня 2008 року Китай контролював вартість юаня за рахунок купівлі доларів, утримуючи її на рівні приблизно 6,83 юаня/$1. З липня 2005 року по липень 2008 року юань подорожчав на 21%.
"Стабільний юань - запорука успіху як для китайської економіки, так і для світу", - вважає заступник міністра торгівлі КНР Чжон Шень.
В кінці січня заступник глави Народного банку КНР Чжу Мінь оголосив, що інфляційні очікування є однією з первинних проблем для китайського уряду, який "продовжить здійснення поточної м'якої податково-бюджетної і кредитно-грошової політики".
"Масштаби ревальвації залежатимуть від того, як експортери впораються з цією ситуацією, і наскільки необхідно буде підняти курс юаня, аби перешкодити укладанню спекулятивних операцій, - вважає С.Джен. - Китайським експортерам доведеться знайти інші способи збереження ефективності".
На думку експерта, Китай може перейти до системи валютного регулювання, яка використовується в Сингапурі і нагадує валютний режим, використаний російським Центробанком в період кризи. Центральний банк Сингапуру контролює курс сингапурського долара відносно кошика валют, структура якого не розголошується, і дозволяє коливання валютного курсу в рамках заданого коридору, коректуючи різке зростання або різке зниження нацвалюти.
С.Джен в 2001 році висунув теорію "посмішки долара" (dollar-smile), згідно з якою курс американської нацвалюти підвищується під час глибокого економічного спаду або бурхливого зростання і знижується при помірному зростанні економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас