НБУ допускає швидке зростання тарифів на житлово-комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає швидке зростання тарифів на житлово-комунальні послуги

1560
Постійне перенесення термінів підвищення адміністративно-регульованих цін, незважаючи на взяті зобов'язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, призвело до зниження тарифів на житлово-комунальні послуги істотно нижче від економічно обґрунтованого рівня, вважають експерти Національного банку України (НБУ).
"Внесок адміністративних цін до зростання індексу споживчих цін протягом 2009 року складав лише 2,2 процентного пункту. Така ситуація може спровокувати стрімке зростання цін в цій категорії послуг в майбутньому", - йдеться в повідомленні НБУ.
Нацбанк також відзначає, що інфляція в Україні в 2009 році сповільнилася в порівнянні з попереднім роком (до 12,3% з 22,3%), але так і не досягла рівня, який би вимірювався однозначним числом.
За оцінкою НБУ, меншого рівня зростання цін не вдалося досягти, в першу чергу, через проведення незбалансованої бюджетної політики. "Вона (бюджетна політика - ред.) робила вплив на інфляцію як безпосередньо (через значний обсяг бюджетного дефіциту), так і через генерування негативних інфляційних очікувань", - підкреслюється в повідомленні.
При цьому Нацбанк відзначає, що одним з чинників сповільнення зростання цін стало звуження сукупного попиту, викликаного скороченням прибутковості підприємств і зменшенням доходів населення на основі низької кредитної активності банків.
"Зниження рівня інфляції за рахунок погіршення життєвого рівня населення не може розглядатися як прийнятний результат економічної політики і формує ризики для економічного розвитку в майбутньому", - підкреслюється в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас