НБУ: Україна потребує непопулярних реформ і збалансованих держфінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Україна потребує непопулярних реформ і збалансованих держфінансів

922
Вивести економіку України на шлях стійкого довгострокового зростання можуть непопулярні реформи і збалансованість державних фінансів, вважають експерти Національного банку України (НБУ).
"Лише поєднання прагматичної грошово-кредитної політики, позбавлених популізму економічних реформ і збалансованих держфінансів здатне сформувати адекватну відповідь сучасним глобальним викликам і вивести економіку України на шлях стійкого довгострокового зростання", - підкреслюється в повідомленні НБУ.
За оцінкою Нацбанку, динаміка поліпшення макроекономічної ситуації в країні, що спостерігається з другого кварталу 2009 року, є досить повільною і нестійкою, бо вона не має під собою належної фундаментальної підстави.
При цьому Нацбанк відзначає, що повільне здійснення економічних реформ і незбалансованість держфінансів створювали значні ризики для грошово-кредитного ринку в 2009 році.
"Стан грошово-кредитного ринку безпосередньо залежить від показників розвитку реального сектора економіки. Через це монетарні і пруденційні заходи не можуть розглядатися як самодостатні чинники подолання кризових явищ в економіці і на фінансовому ринку", - підкреслюється в повідомленні.
Нацбанк відзначає, що поліпшення показників економічного розвитку ґрунтується на певному поліпшенні ситуації для українських експортерів на зовнішньому ринку, що несе ризики в разі можливої "другої хвилі" світової кризи. Крім того, позначаються хороший урожай-2009 і статистичні ефекти низької бази порівняння.
"Внутрішні фактори відновлення економічного зростання досі залишаються досить слабкими, у тому числі через повільне здійснення структурних реформ в економіці. Свідченням цього є низька інвестиційна активність суб'єктів господарювання, показники якої протягом року мали тенденцію до погіршення", - підкреслюється в повідомленні.
За даними НБУ, обсяг інвестицій в основний капітал за дев'ять місяців 2009 року в порівнянні з відповідним періодом 2008 року зменшився на 43,7%, тоді як за перше півріччя - на 43,3%, а за перший квартал - на 39,5%.
Нацбанк відзначає, що зниження економічної активності спричинило зменшення, вперше за дев'ять років, реальної заробітної плати, розмір якої за 2009 рік знизився на 9,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року.
В повідомленні також відзначено формування в 2009 році зведеного бюджету (державного і місцевих) з дефіцитом в сумі 21,607 млрд грн. (у 2008 році - 14,183 млрд грн.).
"Треба враховувати, що реальний дефіцит коштів у бюджеті виявився значно більшим, оскільки офіційний показник дефіциту бюджету не враховує низький рівень відшкодування ПДВ, сплату частини податків завчасно, а також віднесення на доходи коштів, які Україна отримала від Міжнародного валютного фонду за рахунок проведення їх загального перерозподілу", - підкреслюється в повідомленні.
При цьому НБУ відзначає, що правомірність віднесення таких коштів МВФ до доходів бюджету, а не до дефіциту, з економічної точки зору, не є очевидною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас