Банк Японії утримався від розширення заходів стимулювання, зберіг ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії утримався від розширення заходів стимулювання, зберіг ставку

172
Банк Японії за підсумками дводенного засідання утримався, як і чекав ринок, від введення додаткових заходів зі стимулювання економіки, незважаючи на поглиблення дефляції, а також зберіг незмінною процентну ставку, повідомляє агентство Bloomberg.
Рішення було прийняте керівництвом ЦБ, яке також зберегло колишньою оцінку економічної ситуації в країні, одноголосно.
При цьому Банк Японії знов підтвердив в четвер свою рішучість боротися з дефляцією.
"Японська економіка відновлюється, головним чином, за рахунок різних політичних заходів, реалізованих в країні і за кордоном, в той же час поки не спостерігається достатньої динаміки для забезпечення самопідтримуючого зростання внутрішнього попиту", - йдеться в заяві банку.
Банк заявив, що, враховуючи економічні виклики, що зберігаються, має намір зберігати "надзвичайно" м'яку монетарну політику.
ЦБ також зберіг на колишньому рівні обсяг щомісячних покупок держоблігацій, обсяги кредитування банків.
Уряд Японії чинить тиск на ЦБ на користь нових заходів зі стимулювання економічної активності, враховуючи посилення дефляції.
Згідно з опублікованими в понеділок даними, зростання валового внутрішнього продукту Японії в жовтні-грудні 2009 року склало 4,6% в перерахунку на річні темпи, перевищивши прогнози ринку і розвіявши побоювання, що економіка країни занурюється в другу хвилю рецесії. В порівнянні з попереднім кварталом ВВП в жовтні-грудні збільшився на 1,1%.
Однак дефлятор японського ВВП знизився за три місяці на рекордні 3 процентні пункти - з мінус 0,6% до мінус 3,6%.
"Подолання дефляції є дуже серйозною проблемою. Я б хотів повернути Японію на шлях стійкого розвитку і покласти край дефляції, звичайно ж, за підтримки з боку Банку Японії", - заявив у вівторок міністр фінансів Японії Наото Кан. В той же час міністр підкреслив, що ризики повторної рецесії в країні слабшають.
Глава ЦБ Масаакі Сіракава, що звернувся до парламенту після Н.Кана, підтвердив готовність Центробанку надати додаткову ліквідність в разі підвищення волатильності на ринках.
"На подолання дефляції буде потрібен час, хоча ми робимо серйозні зусилля в цьому напрямі. Зусилля одного Центрального банку недостатньо, щоб викорінити тривале зниження цін, але ми продовжуємо робити все, що можливо", - сказав глава ЦБ.
Дефляція в Японії продовжиться, принаймні, до кінця фінансового року, що завершується в березні 2012 року, прогнозує Центральний банк країни.
Базова процентна ставка ЦБ становить 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас