"Ъ": Темпи зростання промисловості досягли 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Темпи зростання промисловості досягли 12%

580
Уже третій місяць поспіль промисловість демонструє незначне зростання виробництва - в січні на 11,8% відносно аналогічного періоду минулого року, повідомив Держкомстат. У листопаді підприємства поліпшили показники на 8,6%, а в грудні - на 7,4%. В Мінекономіки вважають це доказом виходу промисловості з кризи, адже зростання в січні значно перевищує середні темпи в 2000-2008 роках. Нагадаємо, в перший місяць 2009 року виробництво впало на рекордні за рік 33,8%.
Лідерами нарощування виробництва в січні (рік до року) стали хімія і нафтохімія (+29,5%), металургія (+26,6%) і машинобудування (+22,3%). Спад зафіксований лише в харчовій галузі (-2%), деревообробці (-1,6%) і поліграфії (-1,1%).
В порівнянні з груднем 2009 року виробництво знизилося на 12,5% унаслідок призупинення роботи підприємств на час новорічних свят. Завдяки лютим морозам наростили обороти сфери виробництва і розподілу електроенергії, газу і води (+3,5%). Спад в металургії склав всього 5,4%. "Ситуація в галузі парадоксальна: попит на метал є, і ціни на нього зростають. Ймовірно, зростання виробництва спостерігатиметься за підсумками лютого, - сказав заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков. - Але темпи зростання світового виробництва не підтверджують такого підвищення попиту на метал, його штучно створюють трейдери. Тому ми побоюємося різкої корекції".
Падіння виробництва устаткування на 17,7% викликано стагнацією споживчого ринку. "У нас істотне зростання постачань в країни Європи, поступово зростають обсяги експорту до Росії і Середньої Азії, але на українському ринку ми спостерігаємо різкий спад попиту, пов'язаний зі зниженням купівельної спроможності громадян", - говорить президент групи "Норд" Валентин Ландик.
Зафіксоване в січні зростання промисловості дозволяє розраховувати на позитивну динаміку ВВП. "Якщо негативні показники будівництва (-24,1%) і роздрібної торгівлі (-5,5%) створювали побоювання, що ВВП в січні знов буде негативним, то збільшення показників виробництва, транспорту і сільського господарства дає підставу чекати в січні зростання ВВП в межах 8,5-9%", - відзначає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. Показники транспорту покращилися на 17,4%, сільського господарства - на 5,4%. "Січневе зростання ВВП, перше за 14 місяців - це, безумовно, позитивний показник, що означає поступовий вихід з кризи. Проте, виходячи зі спаду економіки на початку 2009 року, ми чекали, що зростання на початку цього року буде великим", - додав експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас