Експерт: У 2010 р. ВВП України зросте на 4-5%, але зростання може супроводжуватися короткочасними спадами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У 2010 р. ВВП України зросте на 4-5%, але зростання може супроводжуватися короткочасними спадами

Казна та Політика
1000
Реальний ВВП України в 2010 р. буде рости в основному за рахунок зростання чистого експорту та низької бази порівняння (відповідної статистики за 2009 р.). При відсутності позитивної динаміки за такими показниками, як рівень кінцевих споживчих витрат домогосподарств і рівень капітальних інвестицій, зростання ВВП навряд чи перевищить 5% в I кварталі (що не виглядає суттєвим прогресом з огляду на минулорічних "мінус 20,3%" за аналогічний часовий період) і 4-5% за весь 2010 р. Такий прогноз оприлюднив фінансовий аналітик компанії "Сінком Капітал" Андрій Патіота.
Стримана оцінка макроекономічної ситуації експертом базується на аналізі макроекономічних даних України в IV кварталі 2009 р. і січні 2010 р. Оприлюднене Державним комітетом статистики (Держкомстатом) 15 лютого 2010 р. 7%-е падіння ВВП йде врозріз з попередніми прогнозами Національного банку України (НБУ), які допускали спад у 4%, і з думкою аналітиків компанії "Сінком Капітал" (прогнозувалося 2%-е зниження).
Попередня оцінка фахівців інвестиційної компанії за IV квартал базувалася на поліпшенні ситуації в окремих галузях (у будівництві, транспортній сфері та деяких інших спад сповільнювався з кожним місяцем, а сільське господарство і зовсім уникнуло рецесії), припинення падіння промислового виробництва з листопада 2009 р. (за квартал воно навіть зросло на 3%) і значне поліпшення показників чистого експорту у ВВП.
"Основну роль у погіршенні очікуваних макроекономічних результатів зіграли кінцеві споживчі витрати домогосподарств і державні витрати, - говорить Андрій Патіота. - Ці чинники мали негативний вплив на динаміку ВВП не тільки в річному, але і в квартальному численні. Хоча Держкомстат як і раніше не публікує дані про квартальні зміни ВВП на базі сезонно скоригованого показника ВВП, ми проводимо такі розрахунки. Згідно з ними, падіння сезонно скоригованого ВВП в IV кварталі по відношенню до попередніх 3 місяців 2009 р. склало 2,1% ".
При цьому експерт компанії "Сінком Капітал" відзначає, що в попередні два квартали показники сезонно скоригованого ВВП "знаходилися в зеленій зоні" - 4,8% в II і 3,5% в III кварталах. Але падіння в жовтні-грудні 2009 р. свідчить про "технічний" характер даного зростання. А.Патіота зазначає, що він практично повністю забезпечувався чистим експортом, а в третьому кварталі ще й збільшеними капітальними вкладеннями підприємств та складськими запасами продукції. Відновити позитивну динаміку ВВП в 2010 р. можуть відновлення споживчого попиту і подальше зростання капітальних вкладень підприємств. Фінансовий аналітик також вважає, що основним поштовхом для матеріалізації даних умов могло б стати відновлення активного споживчого та корпоративного кредитування банками України. Проте в повному обсязі дане явище зараз уявити важко.
На думку експерта, слабкість внутрішнього попиту змушує орієнтуватися на ключовий компонент зростання в поточному ВВП - на чистий експорт. Виходячи з цього, логічною виглядає залежність національного показника від кон'юнктури на ключових для українських виробників світових ринках - металів, міндобрив, зернових та олійних культур. Андрій Патіота також вважає, що перспектива їх розвитку та інші згадані чинники дозволяють зробити прогноз про 5%-го зростання ВВП України у І кварталі і про 4-5% підвищення за весь 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас