Україну запросили до митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну запросили до митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану

Казна та Політика
2757
Новообраний президент Віктор Янукович домовився з Кремлем про входження України до митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану в обмін на зниження ціни на російський газ. Про це депутатам з фракції НУ-НС в Раді розповіла Юлія Тимошенко, повідомив член цієї фракції Микола Катеринчук.
"Входження до митного союзу трьох - це, в першу чергу, пошук відповіді на пропозицію росіян знизити ціну газу на 20-30% в обмін на членство нашої країни в цьому об'єднанні", - сказав парламентар. За словами Катеринчука, "стратегічно приєднання до цього митного союзу - хибний крок. Адже ми домовляємося про підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом". З Росією, вважає парламентар, потрібно налагодити прагматичні відносини, але Україна "не повинна потрапляти в сферу регулювання митної політики якимсь наддержавним органом". Адже вочевидь, що першу скрипку в цьому митному союзі грає Москва, що реалізує свої економічні інтереси за рахунок Білорусі з Казахстаном, відзначив Катеринчук.
В свою чергу, перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов відзначив: "Необхідно дивитися на вигоди і втрати для України від угоди". Раніше, ще в статусі кандидата в президенти, Віктор Янукович заявляв, що Україні варто розглянути доцільність приєднання до Єдиного економічного простору у форматі 3+1 (Росія, Білорусь, Казахстан + Україна) з врахуванням вимог Світової організації торгівлі (СОТ).
Нагадаємо, митний союз Білорусі, Казахстану і РФ має почати повноцінну роботу з набранням чинності 1 липня 2010 р. уніфікованого Митного кодексу. Тоді ж буде знятий митний контроль на російсько-білоруському кордоні, а через рік - на російсько-казахстанському.
"Сказати, що Україні погано мати зону вільної торгівлі з Росією, а добре з Європою або навпаки - неправильно. Якщо митний союз розглядати як ЗВТ, то я не бачу проблем", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, торговий оборот України з Росією і СНД зріс з 25% до 35%, тоді як з Європою простежується зворотна тенденція. "Ми можемо продавати на сусідньому ринку товари з високою доданою вартістю, але мало конкурентоспроможні на світовому ринку", - резюмує експерт.
А директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський не бачить ніяких економічних вигод для України в рамках митного союзу колишніх радянських республік. "Обговорювати такі проекти потрібно, але сьогодні можна говорити лише про політичні, а не про економічні перспективи. У конфігурації, в якій існує митний союз, не бачу, щоб він давав нам додану вартість", - сказав експерт. За його словами, вступ України до цього утворення може перекреслити досягнуті результати переговорів про створення ЗВТ з ЄС. Бураковський сумнівається і в тому, що ціни на російський газ для України в найближчій перспективі знизяться: "Можливості зниження обмежені, що пояснюється фінансовими проблемами Росії і "Газпрому".
Крім того, Росія, Білорусь і Казахстан раніше заявляли про намір спільно вести переговори про приєднання до СОТ. Пізніше зважаючи на юридичні і процедурні складнощі приєднання в складі єдиного митного союзу ці країни вирішили продовжити індивідуальні переговори з організацією. Президент Центру економічних реформ Володимир Лановий вважає вступ України до даного митного союзу можливим лише після того, як всі його члени приєднаються до СОТ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас