Венесуела залучила $80 млрд дол інвестицій у свій нафтовий сектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела залучила $80 млрд дол інвестицій у свій нафтовий сектор

Енергетика
167
Останнім часом Венесуела підписала з іноземними нафтовими компаніями контракти на освоєння родовищ в нафтоносному поясі Оріноко, які покликані подвоїти обсяги видобутку в цьому районі і зажадають інвестицій в розмірі до $80 млрд., повідомляє Financial Times.
Після того, як контракти на безпосередню розробку низки родовищ в нафтовому блоці Хунін з передбачуваними інвестиціями в $50 млрд. отримали російські і китайські компанії, а також італійська Eni, консорціум на чолі з американською Chevron і іспанською Repsol минулого тижня оволодів міноритарними частками в двох проектах в блоці Карабобо, кожен з яких потребуватиме капіталовкладень у $15 млрд.
"Венесуела поставила себе в залежність від ринків, аби перевірити, наскільки реальний інтерес в резервах Оріноко. Результати позитивні, але не блискучі", - говорить Патрік Естеруелас (Patrick Esteruelas), аналітик Eurasia Group. Він вказує на те, що, не дивлячись на готовність влади країни до пом'якшення умов договорів за рахунок зниження і усунення деяких податків, уряд зміг залучити іноземців до розробки лише двох з трьох проектів Карабобо.
Більшість компаній, які спочатку виявили зацікавленість в інвестиціях до Венесуели після того, як президент Уго Чавес прийшов до влади 11 років тому, утрималися від участі в торгах. Це такі гіганти як BP, Shell, Total і Statoil.
Тим не менше, не дивлячись на побоювання деяких провідних нафтових компаній, той факт, що на участь в блоці Карабобо подали заявки Chevron і Repsol, свідчить про зростаючу в найбільших нафтовидобувачів необхідність збільшення їх резервів. Пом'якшена позиція Венесуели з питання участі іноземців у вітчизняному нафтовому секторі, тим часом, може відображати відхід від політики тотальної націоналізації ресурсів в умовах зниження цін на нафту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас