Банкам пообіцяли дешеві гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам пообіцяли дешеві гроші

Валюта
2849
Нацбанк визначив чіткі критерії, на підставі яких буде видавати стабілізаційні кредити і рефінансувати кредити, видані банками підприємствам. При виконанні важких умов банки зможуть отримати гроші під 10,75-12,25% річних. Банкіри кажуть, що ресурс НБУ дозволить знизити ціну кредитів і вивести економіку на докризовий рівень.
Вчора було оприлюднено постанову НБУ №47, якою встановлені нові правила рефінансування банків. Документ, який набере чинності 21 лютого, включає параметри видачі стабілізаційних позик і стимулюючих кредитів. Останній тип позики повинен прямувати на кредитування виробників, які "мають пріоритетне значення і включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, їх визначає Кабінет міністрів".
Нацбанк має намір кредитувати банки "в межах монетарних можливостей", а вартість позик буде низькою. Залежно від класу банку (А-Г) і запропонованого забезпечення за кредитом ціна коштів НБУ складе облікову ставку (зараз 10,25%) плюс 0,5-2%. Стабілізаційний кредит видається на рік разово або у формі кредитної лінії, стимулюючий кредит може бути виданий банку не нижче категорії Б на строк до п'яти років. НБУ може відмовити у видачі стабкредиту, наприклад, якщо акціонери банку не виконали програму фінансового оздоровлення; банк достроково повертає зобов'язання, включаючи зовнішні; виплачує бонуси керівництву банку; не надає дані в інформаційну систему "Реєстр позичальників" НБУ. Кредит може бути продовжений на три роки для банків категорії не нижче за В.
Останні дані про рефінансування банків на сайті НБУ датуються серпнем 2009 року, після чого НБУ лише подовжував видані позики. "Економіка чекає дешевих кредитів, які може запропонувати НБУ", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов.
Банкіри підкреслюють, що при забороні валютного кредитування і майже повній відсутності зовнішнього фінансування єдиним джерелом ресурсів є кошти населення, в боротьбі за які банки підвищували ставки. "Коли Нацбанк почне фінансувати банки, вони стануть відмовлятися від дорогих ресурсів - і депозитні, і кредитні ставки падатимуть", - упевнений Сергій Борисов.
Член правління Промінвестбанку Владислав Кравець вважає, що згодом НБУ почне рефінансувати і кредити середньому бізнесу. "Зараз при виборі підприємств дуже важливо керуватися не політичними симпатіями, а реальними обсягами бізнесу і його цінністю для економіки", - говорить він. А жорсткі вимоги до банків поліпшать їх кризовий менеджмент. "Це стимулюватиме банки, які не відповідають вимогам, зайнятися поліпшенням портфелів", - відзначив Борисов. При цьому банкіри побоюються можливих проблем. "Я щиро вважав, що це прекрасно працюватиме, поки мене не поставили на місце, - сказав топ-менеджер банку з іноземним капіталом. - До мене вже приходять клієнти, які кажуть: ти береш в НБУ під 13%, віддаєш нам під 15%, а ми даємо тобі ще 3%, які ти заносиш в НБУ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас