ВР відхилила законопроект про повернення до 10-річної системи навчання в школах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР відхилила законопроект про повернення до 10-річної системи навчання в школах

Казна та Політика
754
Верховна Рада України відхилила законопроект №5252 "Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження десятирічного терміну навчання для здобування повної загальної середньої освіти". За ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували 75 депутатів з 407 зареєстрованих в залі.
У законопроекті пропонувалося змінити терміни здобування повної середньої освіти, зокрема, в загальноосвітніх учбових закладах I-III ступенів - з 12 роки на 10 років, в загальноосвітніх учбових закладах I ступеня - з 4 років на 3 роки, в загальноосвітніх учбових закладах ІІІ ступені - з 3 років на 2 роки, а також уточнити терміни перебування в дошкільних учбових закладах (яслах-садках) - до 7 років і встановити початок навчання в середній загальноосвітній школі з 7 років.
Минулого тижня Міністерство освіти і науки України виступило проти повернення до 10-річної системи навчання в школах. Зокрема, йшлося в заяві прес-служби відомства, при поверненні 10-річної системи близько 100 тис. вчителів автоматично стануть безробітними.
"Міжнародне співтовариство не визнаватиме атестати про середній і дипломи про вищу освіту, оскільки це є порушенням рекомендацій ЮНЕСКО про мінімальний 12-річний термін здобування середньої освіти. Витрачено 1,5 млрд грн на підручники, для їх заміни необхідно ще більше коштів платників податків. Буде скасовано профільне навчання в старшій школі. Учням буде дуже складно вступити у вищі учбові заклади", - йшлося в повідомленні міністерства.
Раніше планувалося 23 лютого 2010 р. на пленарному засіданні Верховної Ради розглянути цей проект закону.
Нагадаємо, 21 жовтня 2009 р. народний депутат від блоку "Наша Україна - Народна самооборона", голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко вніс на розгляд парламенту законопроект №5252 "Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження десятирічного терміну навчання для здобування повної загальної середньої освіти".
За словами Гриценка, цей закон потрібно прийняти невідкладно, "тим паче, що це - вимога часу, і ідею цього законопроекту підтримують як суспільство, так і працівники освіти".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас