Лівія закликає іноземний капітал відкривати в країні дочірні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія закликає іноземний капітал відкривати в країні дочірні банки

Казна та Політика
207
Центральний банк Лівії у вівторок запросив найбільші міжнародні банки світу вийти на лівійський ринок фінансових послуг і відкрити свої дочірні кредитні організації в колись закритій африканській країні, пише газета The Wall Street Journal.
"Важливою частиною проекту реформування фінансового сектора Лівії є надання крупним іноземним банкам права здійснювати діяльність на території країни", - говориться в повідомленні.
Лівійський ЦБ має намір надати дві банківські ліцензії іноземним кредитним організаціям, готовим створити з місцевими інвесторами спільні підприємства, в яких лише 49% статутного капіталу належатиме іноземним банкам. Втім, регулятор обіцяє залишити за іноземними інвесторами право повного контролю над управлінням створюваних СП.
Закордонні банки, що бажають взяти участь в конкурсі на надання ліцензій, повинні мати в своєму розпорядженні капітал першого порядку в розмірі не менше $2 млрд і мати кредитний рейтинг, принаймні, "Ваа2" від агентства Moody's або "ВВВ" від Standard & Poor's або Fitch.
Заявки мають бути подані до кінця березня.
Лівія останніми роками значно просунулась на шляху лібералізації своєї економіки, зазначають інвестори. Державний фонд добробуту Libyan Investment Authority збільшує інвестиції в зарубіжні активи.
Лівійський уряд і крупні інвестори володіють міноритарним пакетом акцій італійської енергетичної корпорації Eni SPA. Центробанк Лівії і ще один крупний лівійський інвестор разом володіють 5%-ю часткою в одному з найбільших банків Європи - італійському UniCredit. Ринкова капіталізація UniCredit становить 33 млрд євро.
В 2009 року Лівія заявила про готовність створити спільний фонд обcягом $500 млн з італійським Mediobanca для допомоги пострадалому від кризи італійському банківському сектору. У червні того ж року лівійський лідер Муаммар Каддафі під час свого першого з 1969 року візиту до Італії заявив підприємцям країни, що їм належить переважне право інвестицій в лівійську економіку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас