Societe Generale: Крах євро неминучий, а рятувати Грецію від банкрутства немає сенсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Societe Generale: Крах євро неминучий, а рятувати Грецію від банкрутства немає сенсу

Валюта
10765
Крах європейської валюти неминучий, а рятувати Грецію від банкрутства безглуздо, заявили в п'ятницю фахівці з Societe Generale - одного із найстаріших і найбільших банків Франції, пише InoPressa.ru із посиланням на публікацію в The Daily Mail. Це зловісне застереження пролунало на тлі подальшого ослаблення євро і перспектив, що показники рецесії перевалять за 10%, зазначає газета.
"На мою думку, країни єврозони не в змозі допомагати іншим, якщо не рахувати тимчасового "латання дір" перед розпадом зони євро. Будь-яка "допомога", надана Греції, лише відстрочить неминучий розпад", - написав в документі фахівець із стратегічного планування Альберт Едвардс.
Початкова вада євро - колосальна різниця в конкурентоспроможності між багатими і бідними країнами зони, вважає Матс Перссон, директор аналітичного центру Open Europe (Брюссель). Аби зменшити відмінності, ЄС необхідний спільний бюджет і єдині податки, пояснив він.
Едвардс вважає, що економіки Португалії, Ірландії, Греції і Іспанії дуже слабкі для членства в єврозоні. Будь у них національні валюти, ці країни змогли б зміцнити економіку шляхом девальвації і зниження облікових ставок. Проте нині слабкі члени єврозони приречені на багатолітню болючу дефляцію і падіння рівня життя, а також драконівське урізання бюджетів, - пише газета.
В першому кварталі 2010 року ВВП Німеччини скоротиться, у тому числі через холодну зиму, застеріг зі свого боку президент Bundesbank Аксель Вебер. В п'ятницю були опубліковані дані, що сукупне економічне зростання країн єврозони в 4-му кварталі 2009 року склало всього 0,1%. "Звідси випливає, що економіка єврозони доки не може сама встати на ноги", - підбив підсумок економіст ING Bank Мартін ван Вліт.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас