"Ъ": Антимонопольний комітет має намір підсилити контроль за держзакупівлями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Антимонопольний комітет має намір підсилити контроль за держзакупівлями

Казна та Політика
278
Всього через декілька днів після прийняття закону "Про здійснення державних закупівель" Антимонопольний комітет запропонував розширити свої повноваження з контролю за сферою держзакупівель. В.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко вчора повідомив, що в 2008 році комітет провів 18 перевірок тендерних контрактів і застосував штрафи на суму 837 тис. грн. У 2009 році кількість перевірок зросла до 170, а сума штрафів - до 3,8 млн грн. Ефективність заходів АМКУ була б вищою, якби перевірки проводилися оперативно, заявив глава комітету. Мельниченко запропонував дозволити співробітникам АМКУ бути присутніми при розкритті тендерних пропозицій, а в разі виявлення явних ознак спотворення торгів - мати право оскарження процедури торгів ще до початку виконання контрактів.
Варто відзначити, що закон "Про Антимонопольний комітет України" не конкретизує повноваження комітету у сфері держзакупівель, а ухвалений Радою профільний закон зобов'язав АМКУ увійти до створюваного при Мінекономіки спеціального органу оскарження тендерних порушень. До нього входитимуть сім представників державної влади (Мінекономіки, Мін'юст, Держкомстат, Держкомпідприємництва, АМКУ, секретаріат президента, РНБО) і сім незалежних експертів.
Необхідність розширення повноважень АМКУ визнають і в інших відомствах. "Наш досвід показує, що коли під час перевірок ми просимо всього лише документи по планованих тендерах, то часто отримуємо відповідь 'ці тендери скасовані'. Таким чином ми запобігли порушенням на 3,5 млрд грн." - відзначив заступник голови ГоловКРУ Віктор Скирта. За словами першого заступника голови парламентського комітету з питань економічної політики Сергія Осики, річний обсяг тендерних торгів в Україні складає 150-160 млрд грн. "Для контролю за таким обсягом операцій необхідно розширити повноваження Антимонопольного відомства", - упевнений він.
Підприємці з побоюванням ставляться до ініціативи АМКУ.
"Дуже важливо, хто прийматиме рішення про оскарження торгів. Одна річ, якщо воно прийматиметься колегіально, тоді таке втручання може збільшити прозорість процедур. Інша річ, якщо будь-який чиновник зможе зупиняти перебіг тендерних процедур. В цьому випадку ми досягнемо зворотного результату", - вважає в.о. голови Союзу малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець.
"Такий крок має підсилити контроль за порушеннями у сфері держзакупівель, але ми знаємо, як це відбувається у нас. Посилення контролю часто шкодить бізнесу", - уточнила виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас