Міністри фінансів країн зони євро обговорять фінансову кризу в Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів країн зони євро обговорять фінансову кризу в Греції

Казна та Політика
437
Європейські фінансові міністри зустрічаються сьогодні аби обговорити конкретні заходи із порятунку економіки Греції. Тиск з боку інвесторів зростає, оскільки невизначеність, що панує на ринках, з кожним днем посилюється, не даючи жодного шансу позитивним показникам узятигору над колосальним песимізмом і розчаруванням.
У цій зустрічі, яка відбудеться в Брюсселі, візьмуть участь 16 профільних міністрів Єврозони, а також інші їх колеги з Європейського Союзу. Очікується, що, можливо, вже сьогодні колегія вирішить, хто замінить Лукаса Пападемоса в червні на посаді віце-президента Європейського центрального банку. Але не це найбільше цікавить фінансове співтовариство, а розуміння чітких і детальних методів виходу із складної фінансової ситуації в країнах PIGS (Португалія, Італія, Греція, Іспанія).
Багато учасників фінансового ринку, звиклі за час кризи до високих витрат з боку інститутів що управляють і регулюють, хочуть побачити саме такі заходи із боротьби з рекордним дефіцитом бюджету Еллади - виділення низкою крупних європейських країн, які становлять кістяк економічної і фінансової системи регіону, позик для покриття небувалої бюджетної діри Греції в 12,7% від ВВП і обслуговування зовнішнього боргу даної країни в 53 млрд. євро цього року.
ЄЦБ, у свою чергу, підкреслює, що європейські країни не повинні нести відповідальність за борги решти учасників єдиного співтовариства. На даному етапі дискусій, голодним інвесторам кидають кістку у вигляді абстрактного зменшення витрат уряду і підвищення частки фіскальної складової бюджету. Але з іншого боку, навіть ці заходи можуть виглядати досить серйозно, якщо підійти до них з не меншим ентузіазмом і практичністю. На прикладі Іспанії, що продемонструвала торік дефіцит бюджету на рівні 11,4% від ВВП і найбільший рівень безробіття в Єврозоні, чимала частина спостерігачів зазначила перспективність розробленого плану зі зменшення витрат уряду на 50 млрд. євро і збільшення ставки податку на додану вартість. І, на відміну від офіційної позиції Німеччини, іспанський уряд виразив готовність допомогти своєму середземноморському партнерові в особі Греції, яка виявилася в ще гіршій ситуації.
Зростаючий тиск в колись єдиній за духом Європі чітко позначився на громадській думці. Газета Bild провела опитування серед жителів Німеччини, за результатами якого 53% німецького населення висловилися на підтримку думки, що Греція повинна вийти з Європейського монетарного союзу в разі посилення нестабільності в зоні євро. Тим часом, фондові і валютні ринки страждають на тлі зростаючої кризи недовіри і невизначеності європейської влади. Так або інакше, висновки, які будуть зроблені на цьому тижні обома сторонами - офіційними представниками Єврозони і її учасниками в особі інвесторів і обивателів, - можуть пролити світло на подальше майбутнє Європейського монетарного союзу. Але диво може і не відбутися.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас