На позичальників будуть регулярно доповідати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На позичальників будуть регулярно доповідати

Кредит&Депозит
5639
Регулятор змінить правила подачі даних до Єдиної інформаційної системи обліку проблемних позичальників, засновану Нацбанком. Минулого тижня він розіслав своїм підопічним проект постанови, за якою відомості про неповернення з кредитів повинні надаватися до його реєстру впродовж 10 днів з моменту прострочення платежу. Причому в обов'язковому порядку потрібно подавати детальну інформацію про боржників-юросіб, включаючи відомості про засновників і керівництво компанії.
"Ми намагаємось систематизувати і побудувати механізм подачі даних фінустановами", - прокоментував документ директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков.
На сьогоднішній день до реєстру проблемних кредитів центробанку входить 154 із 182 фінустанов, що працюють в Україні. "Проте він не поповнюється систематично, як це необхідно. Банки час від часу надають якісь відомості, причому зазвичай обмежуються загальними даними про неплатників. В той же час міжбанківською поштою постійно гуляють уривчасті повідомлення про підприємства, яким не варто надавати позики, бо вони не платять за вже існуючими боргами. Після затвердження конкретних правил НБУ інформація подаватиметься системно і в обов'язковому порядку, оскільки вимоги регулятора виконуються беззаперечно", - зазначив начальник казначейства однієї із київських фінустанов. Нацбанк збирає дані про проблемні кредити обсягом понад 10 тис. грн. Зараз інформацією щодо реєстру позичальників НБУ фінустанови можуть користуватися безкоштовно. "Хоча ми розглядаємо варіант введення плати", - сказав пан Новіков.
Негативно до активізації роботи нацбанківського кредитного реєстру поставились його конкуренти - комерційні бюро кредитних історій. "Краще було б, якби регулятор розробив і виніс на обговорення фінансової громадськості досконаліший механізм подачі даних про позичальників", - передбачила директор Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук. Між реєстром позичальників НБУ і кредитними бюро сьогодні лише одна різниця: до центробанківського реєстру потрапляє інформація лише про проблемні позики, а до бюро кредитних історій - про всіх без винятку.
Передбачається, що проект постанови регулятора буде затверджений без істотних корекцій. "Серйозних нарікань і зауважень від фінустанов в процесі обговорення до нас доки не надходило", - повідомив Віктор Новіков. За різними прогнозами, новий документ може бути затверджений правлінням НБУ протягом одного-двох місяців.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас