"Ъ": Підготовлено перелік завдань уряду на 2010 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підготовлено перелік завдань уряду на 2010 рік

Казна та Політика
942
Мінекономіки оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів "Основні напрями антикризових заходів і відновлення розвитку на 2010 рік". Для досягнення зростання ВВП на 3% запропоновано підтримати модернізацію великих підприємств за рахунок надання держгарантій на кредити і використання механізмів Кіотського протоколу. Держгарантії застосовуватимуться для реструктуризації боргів підприємств. Кабмін також зобов'язався спростити механізм банкрутства, запровадити кредитування малого бізнесу, підсилити контроль над видачею чиновниками дозволів. В енергетиці планується ввести в експлуатацію гідроагрегат №3 Ташликської ГАЕС, почати видобуток нафти на Суботівському та Одеському родовищах, створити єдиний ядерно-паливний цикл (збільшення виробництва уранового концентрату до 846 т). У будівництві пропонується спростити ліцензування у сфері архітектури і змінити 77% радянських будівельних норм.
Незважаючи на плановане збільшення інвестиційних витрат, уряд обіцяє зберегти зростання соціальних витрат, індексуючи доходи населення. Для цього буде розширена база оподаткування, отримані кредити МВФ і Світового банку, утриманий бюджетний дефіцит на рівні, погодженому з МВФ (раніше фонд вимагав від України дефіцит держбюджету 4% ВВП).
В Партії регіонів, яка планує сформувати новий склад уряду, не вважають, що криза дозволить надати масштабну підтримку економіці. "Перш за все, необхідно провести комплексний аудит стану економіки і наповнення бюджету. Безумовно, стан економіки не дозволяє розраховувати на проведення в поточному році таких фінансових програм, - сказав заступник глави парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. - Тому державний бюджет 2010 року буде дуже непопулярним документом. Лише після збалансування бюджетних доходів і витрат ми зможемо залучати зовнішні кредити для підтримки галузей економіки".
З такою позицією згоден директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Основний недолік подібних документів - благі ініціативи, не підкріплені фінансуванням. Масштабні програми підтримки промисловості будуть в кращому разі реалізовані вибірково. Що стосується подальшої регуляторної реформи, її можна чекати при будь-якому складі уряду, бо минулий рік показав, що без реформ неможливе стабільне відновлення економіки", - відзначив він.
"Нинішній уряд зайнявся підтримкою малого бізнесу лише напередодні відставки. Незважаючи на те, що новий уряд скоректує багато програм, ми продовжимо регуляторну реформу", - сказав член комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас