Євро буде падати, поки Греція не отримає грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро буде падати, поки Греція не отримає грошей

Валюта
1666
Затягування вирішення питання про допомогу Греції штовхає євро до нових мінімумів, і межа падіння доки не досягнута - курс може знизитися до $1,3 в найближчі тижні, а не до кінця року, як очікувалося раніше. На цьому тлі все менше експертів згадують про проблеми США і зберігають "ведмедячий" погляд на долар.
Долар на світовій арені почав відновлюватися раніше, ніж багато хто розраховув і головне - набагато швидше. Завершивши минулий рік на рівні $1,4405, євро зріс до $1,4527 до 12 січня, на цьому вичерпавши своє прагнення до узятого в 2009 р. рубежу $1,5. Новини, що регулярно надходять з Китаю, про реальні і очікувані кроки влади зі звуження ліквідності повернули інтерес інвесторів до долара як до захисного активу. Потім стрімкий розвиток отримала ситуація довкола Греції.
Інвесторів давно почали непокоїти периферійні країни Європи, фінансовій стійкості яких світова криза завдала серйозного удару. Португалія, Ірландія, Іспанія, якоюсь мірою - Італія, і, нарешті, Греція додали ваги смисловій інтерпретації абревіатури PIIGS (pigs - "свині", англ.). При цьому ситуація з проблемами Греції - бюджетним дефіцитом і держборгом, який до кінця року може досягти 120% ВВП, - виявилася у фокусі уваги інвесторів і отримала великий вплив на ринки швидше, ніж можна було чекати. Так вважають експерти глобального інвестбанку Goldman Sachs, що на цьому тижні скоректували свої прогнози з врахуванням нових реалій.
Фінансові проблеми Греції збільшили премію за ризик із відповідних активів, зазначають Goldman Sachs. Прогноз з євро знижений з $1,55 до $1,45 в перспективі трьох і шести місяців. Прогноз на рік залишився тим самим - $1,35. Але вже сьогодні євро відновив максимуми року, ослабивши позиції завдяки збереженню побоювань щодо Греції, новин про стискування ліквідності в Китаї і слабкій статистиці з економіки Європи. Зокрема, сьогодні стало відомо, що ВВП єврозони в IV кварталі уповільнив зростання, збільшившись лише на 0,1%. Криза стала сильною для регіону з моменту виникнення євро, загостривши питання координування зусиль фінансової влади країн Євросоюзу. Допомога Греції може як привести до позитивних змін - більш погодженої політики, так і нашкодити, поширюючи ризик на решту країн Євросоюзу, зазначають експерти.
"В цілому ми залишаємося “ведмедями” по долару доти, доки не побачимо більше доказів виправлення структурних дисбалансів в економіці США", - зазначають в Goldman Sachs. Долар залишиться під тиском у зв'язку з його негативною кореляцією з ризиком і ситуацією з припливом капіталу (BBoP). Довгострокові інвестори вважатимуть за краще направляти гроші в інші країни, поки не переконаються в наявності в США моделі зростання економіки, не заснованої на кредитах і підживленні держзасобами, побоюються в Goldman Sachs.
"Я б не порівнював проблеми єврозони і США - проблема боргу Штатів не нова для фінансових ринків, а найголовніше - США, не дивлячись на великий рівень боргу, мають позитивний баланс інвестиційних доходів, - говорить керівник аналітичного відділу ING Wholesale Banking Станіслав Пономаренко. - Інвестиції поза США приносять більше доходу, ніж обслуговування боргу країни". Борг несе загрозу, коли його обслуговування стає дорогим і не покривається доходами, а в Греції назріває саме ця проблема.
В останні чотири місяці п'ятирічний CDS спред з боргів Греції виріс в три рази, до 354 б.п. Зростання вартості боргу для Греції може продовжитися, оскільки ніхто не бачить вирішення проблеми дефіциту бюджету, вважає Станіслав Пономаренко. "Поки немає інформації про конкретні кроки із підтримки країни МВФ або сусідами по Євросоюзу - видачі кредитів, гарантій і тому подібне - панічні настрої на ринках збережуться. Затягування рішень може призвести до подальшого сповзання євро, не виключено досягнення рівня $1,3. Але при появі хороших новин європейська валюта може істотно зміцнити позиції", - говорить експерт.
При цьому поточне співвідношення валют в ING вважають адекватним і без грецького чинника, прогнозуючи $1,35 і $1,3 в перспективі пів року і року. Зниження євро до $1,3-1,35 ще до загострення довкола Греції чекали багато банків - але лише до кінця 2010 р., коли могли прийти перші новини про підвищення ставки в США.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас