Радник Обами ставить банки США перед складним вибором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник Обами ставить банки США перед складним вибором

Казна та Політика
783
Goldman Sachs та інші інвестиційні банки повинні відмовитися від статусу банків, якщо вони хочуть уникнути заборони на торговельні операції з використанням власних коштів, заявив Пол Волкер, який очолює Консультативну раду з економічного відновлення при президентові США Бараку Обамі.
"Питання, на яке повинні відповісти Goldman Sachs та інші банки, полягає в тому, чи хочуть вони бути банками, - сказав Волкер в інтерв'ю Financial Times. - Якщо вони не хочуть дотримуватись правил банківської діяльності, а хочуть піти і займатися власними торговельними операціями, прекрасно, але хай вони не роблять цього з банківською ліцензією".
Волкер, який був головою Федерального резерву в 1980-і рр., бере активну участь в обговоренні реформи фінансового сектора з січня, коли Обама озвучив пропозицію відокремити інвестиційні підрозділи банків від власне банківської діяльності, назвавши ініціативу "правилом Волкера".
Ринки обговорюють можливі наслідки введення "правила Волкера", у тому числі для таких великих фінансових груп, як Goldman Sachs і JPMorgan Chase, які отримують значну частину доходів від інвестиційного бізнесу. Але вони також мають статус фінансових холдингових компаній (власне банків за законодавством США) і, отже, можуть брати кредити в американського центробанку та управляти вкладами фізичних осіб.
Кредитно-фінансові установи, які зроблять вибір на користь власних торговельних операцій, втратять можливість користуватися банківськими привілеями, зазначив Волкер.
"Не чекайте підтримки, яку ви отримали б, якби були банком, від застрахованих депозитів і доступу до Федерального резерву, ніхто з вами не носитиметься так, як з банком", - звернувся до банкірів Волкер. При цьому "не банки" повинні будуть дотримуватись всіх правил банківської діяльності, і нагляд за ними буде таким суворим, як і за банками.
Офіційно Goldman Sachs відмовився прокоментувати ситуацію, але в кулуарах говорять про те, що в разі прийняття "правила Волкера" фінгрупа, швидше за все, продасть свій депозитний підрозділ, який займає незначну частину в структурі $900-мільярдних активів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас