МВФ підтримав намір Євросоюзу надати допомогу Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ підтримав намір Євросоюзу надати допомогу Греції

Казна та Політика
408
Міжнародний валютний фонд (МВФ) в п'ятницю приєднався до Європейського союзу в справі підтримки Греції в її боротьбі за збереження під контролем дефіциту бюджету країни і запобіганні борговій кризі.
Заяви керівництва МВФ прозвучали після проведеного ЄС саміту, що послав Афінам "сигнал солідарності", але не зміг виробити жодного конкретного плану порятунку, розчарувавши тим самим ринки і привівши до зниження курсів євро і грецьких державних облігацій.
"Ми вітаємо підтримку Греції партнерами Євросоюзу, яка спільно із заходами уряду Греції є важливим кроком у відповідь на виклики, з якими стикається країна", - заявила прес-секретар МВФ Керолайн Аткінсон після засідання міністрів фінансів ЄС в Брюсселі. Заступник керуючого директора МВФ Джон Ліпськи, у свою чергу, висловив намір підтримати грецьку владу в реалізації будь-якого розумного плану виходу з кризи.
МВФ може допомогти Євросоюзу в розробці такого плану, але навряд чи для допомоги Афінам безпосередньо використовуватимуться кошти фонду. За словами джерела агентства Reuters, Греції доведеться внести корективи до бюджетної політики, аби отримати кредит. "Єврокомісія підготує план допомоги і координуватиме роботу, орієнтуючись на досвід Європейського Центробанку і МВФ", - сказало джерело, додавши, що учасники конференції міністрів зійшлися в думці, що не слід звертатися до МВФ за фінансовою допомогою.
Скоріш за все, Німеччина і Франція почнуть скуповувати грецькі держоблігації. В обмін на допомогу Євросоюз зажадає від Греції виконання низки умов. В понеділок, 15 лютого, міністри фінансів Євросоюзу визначать міру участі окремих держав в порятунку Греції. Ринки відреагували на фактичну відсутність конкретних рішень за підсумками брюссельського саміту подальшим ослабленням позицій євро.
Греції необхідно залучити близько 53 млрд. євро ($75 млрд.) цього року для фінансування бюджету і рефінансування своїх боргів, які, як очікується, збільшаться до 290 млрд. євро цього року, що складе майже 120% від валового внутрішнього продукту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас