Dow Jones змінює власника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Dow Jones змінює власника

Фондовий ринок
461
CME Group, що управляє товарною біржею Чикаго, купує індексний бізнес DJ Indexes в інформаційної компанії Dow Jones & Co., що входить до складу News Corp. медіа-магната Руперта Мердока, приблизно за $600 млн. В рамках ліцензійної угоди між двома компаніями індекси, які розраховуватимуться CME Group Index, і надалі матимуть назву Dow Jones.
Руперт Мердок вирішив позбутися від індексного бізнесу. Він увійде до нової компанії - CME Group Index, 90% акцій якої належатиме CME Group, а 10% - Dow Jones & Co. Нова компанія випустить боргові зобов'язання на суму близько $613 млн., з яких $607,5 млн. буде виплачено News Corp.
Компанія News Corp. придбала Dow Jones & Co. на піку ринку в 2007 р., заплативши $5,3 млрд., що більш ніж на 30% перевищило ринкову вартість компанії на той момент (найдорожчий актив Dow Jones & Co. - видання The Wall Street Journal). Цього року News Corp. списала в збитки $2,8 млрд. вартості Dow Jones & Co. унаслідок переоцінки вартості активу у зв'язку з кризою. За рахунок продажу індексного бізнесу News Corp. має намір відшкодувати частину своїх втрат при покупці.
Розпродувати активи Dow Jones & Co. Руперт Мердок почав ще в минулому році. У 2009 р. компанія Dow Jones & Co. оголосила про продаж за $308,8 млн. 30% частки в європейській компанії Stoxx Ltd., якою вона володіла спільно з Deutsche Borse і компанією SIX Group AG. Аналітики передбачають, що Руперт Мердок продає активи Dow Jones & Co. в рамках "антикризової" реструктуризації бізнесу News Corp. Звільнившись від низки активів, News Corp. має намір створити на базі The Wall Street Journal систему платних фінансово-економічних новин, аналітичних статей і оглядів.
DJ Indexes, який займається розрахунком авторитетних фондових індексів, у тому числі Dow Jones Industry Average, є стабільним і прибутковим бізнесом. Виручка індексного бізнесу Dow Jones & Co. становить близько $90 млн. на рік, основним джерелом доходу є індекси, що розраховуються для інвестиційних цілей, зокрема, для індексних фондів. За перші дев'ять місяців 2007 р. (до кризи і поглинання News Corp.) виручка DJ Indexes доходила до $101,3 млн.
Найбільше DJ Indexes відома основним біржовим індексом Dow Jones Industry Average (DJIA), який розраховується на підставі котирувань акцій 30 компаній. Також підрозділ DJ Indexes займається розрахунками загальносвітового Global Dow, сировинного Dow JONES-UBS Commodity, DJ BRIC 50, раніше розраховувала і європейський DJ Stoxx 600, а також інші індекси. У травні 2009 р. був введений новий індекс Dow Jones US Economic Stimulus, що відстежує зміни акцій провідних компаній США з галузей, які повинні отримати кошти з федеральної програми зі стимулювання економіки. Крім того, DJ Indexes розраховує більше 130 тис. індексів акцій, облігацій, сировинних товарів, хедж-фондів.
Навіщо потрібні біржові індекси
Біржові індекси використовуються для того, щоб демонструвати загальний напрям руху сектора економіки або групи цінних паперів. Індекси демонструють загальну тенденцію в економіці, хоча вартість цінних паперів окремих компаній, з яких розраховується індекс, може змінюватись нерівномірно. Довгий час на фондовому ринку США було поширено маніпулювання за допомогою замовлених статей і чуток. Біржові індекси допомогли боротися з інформаційними спекуляціями на ринку цінних паперів.
Індекс Dow Jones існує з кінця XIX століття. У 1884 р. редактор бюлетеню Customers’ Afternoon Letter (у 1889 р. перейменований на The Wall Street Journal) Чарлз Доу створив Dow Jones Transportation Average, який об'єднав показники акцій одинадцяти транспортних компаній, дев'яти залізничних і двох промислових. А в 1896 р. партнери Чарльз Доу та Едвард Джоунз створили аналог для найбільших промислових виробників Dow Jones Industrial Average, що складався тоді з акцій 12 промислових компаній. У двадцяті роки XX століття кількість компаній, що беруть участь в індексі, була збільшена до 30. Тепер слово Industrial в назві індексу є лише данню традиції. Насправді, включені в індекс компанії, охоплюють всі галузі економіки, у тому числі фінанси і сферу послуг.
Після того, як минув шок після біржового краху часів Великої депресії, індекс Dow Jones Industry Average 1950-1960 рр. пережив золоті часи. Дрібні інвестори знов почали активно вкладати в акції на тлі післявоєнного процвітання. Інтерес до біржових котирувань по всій Америці призвів до того, що табло, на яких показувався індекс Dow Jones і його зміни, стали встановлюватися буквально скрізь.
Однак в 1970-і роки ситуація знов змінилася. Управління фінансами в той період стало професійнішим, на ринку з'явилася безліч спеціально підготовлених менеджерів. Вони застосовували більш комплексний підхід, враховуючи більшу кількість котирувань. В результаті популярність DJIA, що об'єднував акції лише 30 найбільших компаній, істотно знизилася. На перший план стали виходити ширші показники, на кшталт S&P 500, який відстежував зміни вартості акції 500 провідних корпорацій США.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас