Група HDI Gerling, четверта в Європі, має намір вийти на таке ж місце і в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Група HDI Gerling, четверта в Європі, має намір вийти на таке ж місце і в Україні

1021
Деякі іноземні інвестори в 2010 р. мають намір знов повернутися до розвитку українського страхового ринку. Незважаючи на його невелике покриття страховими послугами, завоювати незайняту частку ринку буде дуже складно. Однією з перших інвестувати в розвиток може німецька HDI, що купила до кризи СК "Алькона".
Куплена на початку 2008 р. німцями компанія "Алькона", нині "ХДІ Страхування", втратила в кризу близько 10% платежів, в основному в майновому страхуванні. Як і багато іноземних дочок, їй довелося істотно скоротити свої апетити. Але на найближчих зборах акціонерів у квітні компанія може отримати кошти для подальшого розвитку.
Одним з позаштатних радників німецької групи в Україні є голова правління СК "Добробут та захист" Костянтин Ксенич, який разом з іншими фахівцями проводить для німецької групи незалежну оцінку страхового ринку. "Компанія позиціонує себе як четверта страхова група в Європі. В Україні HDI теж хоче вийти в лідери. Зараз група експертів готує розгорнутий аналіз, в скільки може обійтися вихід компанії на український ринок. Німці дуже педантичні, тому такого ривка, як в деяких великих компаній, що вийшли пару років тому на страховий ринок, чекати не варто. Іноземні інвестори навчені гірким досвідом в період кризи", - відзначив Ксенич. При цьому мова може йти про десятки мільйонів євро.
Нагадаємо, під час виходу компанії на український ринок її акціонери заявили про бажання концентруватися на роздробі. Згідно з заявою, в роботі української страхової компанії основна увага буде приділена розвитку споживчого страхування. "Ми маємо намір розвивати автострахування, а також продукти для малого і середнього бізнесу. Страхування життя і страхування від нещасних випадків не входять в стратегію розвитку в Україні на найближчі п'ять років", - заявив в 2008 р. Матіас Марк, керуючий директор HDI Gerling International Holding AG. За його словами, через деякий час - залежно від результатів роботи на українському ринку - HDI Gerling могла б розглянути можливість подальших придбань на страховому ринку України. Зараз подібні плани не озвучуються.
Скорочення платежів компанії торік учасники ринку схильні пов'язувати не стільки з кризою, скільки з переведенням бізнесу попередніх акціонерів в інші компанії. "Всі компанії, де сталася зміна акціонерів, разом з українськими акціонерами втрачали бізнес. Акціонери компанії, які могли на вигідних умовах розміщувати в ній свої ризики, не завжди можуть розраховувати на таку співпрацю після продажу", - відзначив один із страховиків, який побажав не називати себе.
Експерти не розділяють оптимізму щодо активного розвитку іноземцями своїх дочок в Україні. "Цей рік буде досить важким, тому що вітчизняний страховий ринок залежить від банківського страхування і живе за рахунок існуючих клієнтів. Всі страхові компанії підвищили тарифи, що дозволяє їм працювати з певною маржею. Але більшість компаній не вирішили питання щодо каналів продажу своїх продуктів. А це головна біда ринку - в докризові часи на вартість продажу припадало до 40% від ціни полісу, а це не веде компанію до прибутковості. Доки на ринок не прийдуть нові технології, його не можна назвати золотою жилою", - говорить Максим Нефьодов, віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК "Драгон Капітал".
"Можна зрозуміти бажання компаній продатися. Бізнес терпить збитки. Але особливого інтересу до українському ринку ми не відчуваємо. Звичайно, хороша компанія завжди може розраховувати на залучення інвестора. Але такого буму, як в 2007 р., коли всі західні страховики хотіли вийти на цей ринок, ми не відчуваємо. Якісні компанії, як "Оранта", можуть залучити інвестиції, але для компаній поза першою десяткою це дуже важко. Причини очевидні - якщо компанія не лідер ринку і не працює в зоні рентабельності, навіщо її купувати?" - запитує Нефьодов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас