"Ъ": Україну приваблюють закордонні солодощі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україну приваблюють закордонні солодощі

Аграрний ринок
975
Дефіцит цукру на внутрішньому ринку змушує уряд йти на крайні заходи. Вчора на засіданні Кабінету міністрів обговорювалося питання безмитного ввезення цукру. Перші 100 тис. т мають бути імпортовані з Білорусі. Цукор поза Україною коштує дорого, і його ввезення навряд чи позначиться на цінах усередині країни, але дозволить держструктурам заробити близько 3 тис. грн. на тонні, вважають експерти.
Як розповіли в асоціації "Укрцукор", Кабінет міністрів має намір дозволити Держкомрезерву купувати цукор за кордоном і ввозити його з відстроченням зі сплати ПДВ і ввізного мита. Текст відповідного розпорядження розроблявся Мінекономіки і вчора розглядався на засіданні Кабміну. Перша партія цукру в обсязі 100 тис. т може бути куплена Держкомрезервом в Білорусі і ввезена до травня, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на свої джерела в Мінагрополітики. Нагадаємо, між Україною і Білоруссю діє режим вільної торгівлі, в рамках якого здійснюється безмитна торгівля буряковим цукром. Ввезення тростинного цукру до України оподатковується митом у розмірі 50% митної вартості.
З допомогою імпорту сирцю через Держкомрезерв уряд має намір добитися зниження цін на внутрішньому ринку, кажуть в асоціації "Укрцукор". Нагадаємо, з 1 січня ціни на цукор в Україні зросли в середньому на 25%, до 9,3-9,4 тис. грн/т. Ціни зростають у зв'язку з дефіцитом продукту і через підвищення цін на цукор в світі. Як повідомляв Ъ (див. номер від 9 лютого), світовий дефіцит цукру цього року складе близько 12 млн т. 1 лютого вартість цукру на Лондонській товарній біржі досягла рекордного за останні 29 років значення - $753,6/т.
Ціни на цукор в Білорусі практично не відрізняються від українських, говорить директор аналітичного агентства ААА Сергій Наливка. В середині грудня минулого року вони були навіть вищі, відзначає заступник гендиректора "Української аграрної конфедерації" Олександр Ярославський. "Але враховуючи, що в Білорусі діє система планової економіки, експортні ціни встановлюватимуться за рішенням радміну республіки", - сказав Наливка. Втім, Білорусь навряд чи стане продавати цукор дешевше за ціну, що склалася на Лондонській товарній біржі, - $730/т, вважає він. Реалізувавши його на внутрішньому ринку без врахування ПДВ за ринковою ціною, Держкомрезерв зможе виручити близько 3 тис. грн. на тонні.
В 2009 році до України з Білорусі було імпортовано 76,5 тис. т бурякового цукру, тоді як в 2008 році - 61,3 тис. т. За даними Мінагрополітики, в минулому році в Україні було вироблено 1,27 млн т цукру, а з врахуванням перехідних запасів до 1 січня цього року в країні було 1,3 млн т. Обсяг споживання - 1,8-2 млн т на рік.
Уряд Юлії Тимошенко не вперше ініціює пільговий імпорт харчових продуктів для зниження їх ціни.
В 2005 році до України через Держкомрезерв планувалося поставити 135 тис. т бразильського цукру-сирцю. "Тоді вдалося добитися зниження цін на цукор на внутрішньому ринку, але ситуація була іншою - такого гострого браку продукції, як зараз, не відчувалося, підвищення цін сталося через те, що виробники притримали продажі продукту", - говорить Ярославський. У травні 2008 року Кабмін також надав Держкомрезерву розстрочку на оплату ввізного мита при імпорті м'яса і цукру. Президент Віктор Ющенко зупинив дію цієї постанови своїм указом. "За допомогою пільгового ввезення цукру з Білорусі добитися зниження цін в Україні не вдасться, але їх зростання можна буде припинити на якийсь час", - вважає Сергій Наливка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас