США сумніваються, що Іран став ядерною державою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США сумніваються, що Іран став ядерною державою

Енергетика
373
У Вашингтоні не вірять, що Ірану вдалося почати збагачувати уран до рівня 20% і стати, таким чином, ядерною державою. Про це повідомив представник Білого дому Роберт Гіббс.
На думку американської влади, заява Тегерана, швидше за все, політична і має мало спільного з наукою.
Напередодні президент Ісламської Республіки Махмуд Ахмадінежад заявив, що іранські фахівці виробили першу партію урану, збагаченого до 20%, і мають технічні можливості з виробництва і більш збагаченого урану.
Найближчим часом, відзначив глава іранської держави, Тегеран збільшить втричі обсяги виробництва урану зі ступенем збагачення 20%.
Досі Іран виробляв уран зі ступенем збагачення 3,5%, тоді як збройний уран має ступінь збагачення вище 90%. В той же час фахівці відзначають, що збагачення урану до 20% має принципове значення, оскільки подальше збагачення вимагає набагато менше часу і ресурсів.
Тегеран заявляє, що має потребу в 120 кг урану, збагаченого до рівня 20%, для підтримки роботи дослідницького реактора в Тегерані, що виробляє ізотопи медичного призначення.
Однак світова спільнота відреагувала на заяву Ахмадінежада погрозами нових санкцій.
Деякі західні країни висловлюють серйозні сумніви в готовності Ірану виробляти високозбагачений уран. Глава МЗС Франції Бернар Кушнер назвав останні заяви Ісламської Республіки "політичним блефом". На думку французького міністра, Іран не має технічних можливостей зі збагачення урану до 20%, Тегеран вкотре "шантажує" міжнародне співтовариство. Крім того, відомо, що в Ірану відсутні технології з виробництва реакторного паливного складання.
Раніше президент США Барак Обама заявив, що США спільно з союзниками розробляють "низку санкцій проти Ірану". На думку президента США, рішення Ірану почати процес виробництва урану з рівнем збагачення до 20% свідчить про відмову Тегерана вести діалог з міжнародним співтовариством. Б.Обама також відзначив, що політика іранської влади направлена на виробництво ядерної зброї, що становить загрозу.
Міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що Іран не залишає світовій спільноті іншого вибору, окрім подальших каральних заходів, і не відкидає можливості ескалації конфлікту. Схожі побоювання розділяє і секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.
Минулого року США, Росія і Франція під егідою МАГАТЕ виробили план, що передбачає обмін значної частини іранських запасів низькозбагаченого урану на готові паливні стержні для тегеранського реактора. Передбачалося, що вивезений з Ісламської Республіки уран буде дозбагачуватися в Росії, а паливні стержні виготовлятимуться у Франції.
Світові держави сподівалися, що така угода дозволить скоротити запаси іранського ядерного палива і хоч би в короткостроковій перспективі знизити потенціал Ісламської Республіки щодо створення ядерної зброї.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас