"Ъ": Оперативне втручання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Оперативне втручання

Валюта
6091
Як стало відомо Комерсант-Україна, Мінфін вимагає від націоналізованого Банку Родовід повністю припинити оперативну діяльність. В.о. міністра фінансів Ігор Уманський наполягає на зупинці всіх активних операцій банку, включаючи виплату депозитів. Таке несподіване рішення викликало подив в учасників ринку, бо воно негативно позначиться на банку.
Міністерство фінансів, що управляє від імені держави 99,9907% акцій Родовід Банку, спробувало заблокувати роботу установи. Як стало відомо Комерсант-Україна, 10 лютого міністерство надіслало тимчасовому адміністраторові банку Сергію Щербині лист №31-36030-08-16/2896 "Щодо призупинення активних операцій Родовід Банку". "Мінфін просить негайно припинити всі операції, пов'язані з розміщенням власних або залучених фінансових ресурсів Родовід Банку", - йдеться в листі, підписаному в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським.
Заборона поширюється у тому числі на "виплату вкладів, отримання і видачу кредитів фізичним, юридичним особам і банківським установам, списання і повернення коштів з кореспондентських рахунків, здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені, операції заліку взаємних вимог і всі інші види активних операцій". Такі умови Мінфін висунув "з метою забезпечення стабільної і безупинної діяльності, недопущення відтоку фінансових ресурсів з банку". Юридичне обґрунтування мораторію - п. 13 "Порядку участі держави в капіталізації банків", затвердженого постановою №960 від 4 листопада 2008 року.
Але цей пункт не дає Мінфіну права втручатися в роботу банку. Окрім функцій з докапіталізації кредитних установ і їх продажу, міністерство може лише проводити їх аудит і затверджувати плани фінансового оздоровлення. Причини появи листа в прес-службі Мінфіну вчора пояснити не змогли. Не відповіли на запит і в прес-службі Родовід Банку. Тимчасовий адміністратор Сергій Щербина зараз на лікарняному, сказали в банку. Кілька днів тому в банку стверджували, що керівник у відрядженні. Його мобільний телефон вже декілька днів переадресований на помічника. Джерело в Мінфіні повідомило, що зараз вивчається питання зміни тимчасового адміністратора на Олександра Соколова.
Дії Мінфіну шокували експертів. "Можливо, вимога Мінфіну пов'язана з несподівано прийнятим рішенням щодо відмови від переведення депозитів банку "Надра" в Родовід Банк, яке спричинить відмову від його докапіталізації. Уряд хоче прорахувати всі кроки з подальшої діяльності Родовід Банку з врахуванням відсутності коштів від докапіталізації", - говорить директор аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. Родовід Банк був докапіталізований на 5,6 млрд грн., аби виплатити вклади фізичних осіб в Укрпромбанку. На 10 лютого було повернено вкладів на 2,02 млрд грн., переоформлено - на 3,1 млрд грн.
Зупинка активних операцій Родовід Банку може бути пов'язана з бажанням Мінфіну змусити його викуповувати облігації уряду для фінансування держбюджету. "В Родовід Банку багато довгострокових держпаперів, необхідності купувати короткі у нього немає, тим більше Нацбанк виступає проти", - відзначає директор казначейства банку "Київ" Фелікс Інденбаум. Заборона на здійснення операцій може ускладнити ситуацію з кредиторами банку. "Мінфін і Нацбанк мають захищати права вкладників і інвесторів. Розвиток ситуації може викликати лише подив - непослідовність дій чиновників і заплутаність можуть знизити довіру інвесторів. Адже і банки, і компанії, і сама держава мають велику зовнішню заборгованість, яку вони захочуть рефінансувати або вийти на ринок за позиками, коли політична ситуація проясниться", - говорить аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Катерина Сидорова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас