Криза частково ампутувала потенціал зростання ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза частково ампутувала потенціал зростання ЄС

Казна та Політика
374
Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу назвав негативні наслідки глобальної фінансово-економічної кризи для Євросоюзу.
"Якщо до кризи Європейський Союз прогресував у правильному напрямі, то криза знищила багато з досягнень", - йдеться в посланні Баррозу до учасників саміту ЄС, що проходить у Брюсселі і присвячений вирішенню соціально-економічних проблем в умовах глобальної кризової ситуації. Про це повідомляє РІА "Новості".
Згідно з даними Баррозу, які наводить прес-служба Єврокомісії, в 2009 році сумарний ВВП ЄС в перерахунку на душу населення знизився на 4%, а промислове виробництво впало на 15% - до рівня 1999 року.
З грудня 2008 року число безробітних в ЄС зросло більш ніж на 7 мільйонів осіб - до 23 мільйонів. При цьому рівень безробіття досяг 10% - найвищого показника з початку 1990-х років минулого століття.
Дефіцит бюджету в середньому по ЄС складає близько 7% ВВП, а рівень заборгованості за два роки зріс на 20%.
"Криза частково ампутувала потенціал зростання Європейського Союзу", - сказано в посланні Баррозу. Він відзначає, що початок виходу в майбутні роки на пенсію так званого покоління baby-boom призведе до скорочення робочої сили в ЄС, що може ще більше знизити показники економічного зростання.
Разом з тим, пише голова Єврокомісії, роль країн з швидко зростаючою економікою підвищуватиметься, що загострить конкуренцію на міжнародній арені.
"Загалом наслідки кризи зробили ще складнішим подолання викликів, які вже були раніше, - глобалізація, старіння населення, повільні темпи виробництва і кліматичні зміни", - йдеться в посланні Баррозу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас