НБУ готовий підтримувати урядові розрахунки за імпортований газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готовий підтримувати урядові розрахунки за імпортований газ

Енергетика
477
Національний банк України (НБУ) готовий продовжити підтримку урядових розрахунків за російський газ, що імпортується, але лише в рамках своєї монетарної програми, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"НБУ не оплачуватиме борги, у тому числі й "Нафтогазу", якщо це вступатиме в протиріччя з нашим уявленням про те, наскільки ми можемо собі дозволити розширення монетарної пропозиції", - сказав він.
Радник глави НБУ пояснив, що Нацбанк готовий продавати уряду необхідну валюту для розрахунків за енергоносії, але виступає проти системної оплати Кабінетом міністрів цієї валюти за рахунок гривневих ресурсів, отриманих в результаті монетизації центральним банком облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
За його словами, на збереження існуючого механізму оплати за газ, що імпортується, за рахунок резервів НБУ і випуску ОВДП може негативно відреагувати Міжнародний валютний фонд (МВФ) - можлива затримка з виділенням чергового траншу.
"Потрібно приймати рішення по тарифах (внутрішніх тарифах на газ - ред.)", - сказав В.Литвицький стосовно одного з кроків щодо вирішення проблеми, що склалася.
Разом з тим радник глави НБУ підкреслив, що центробанк має в своєму розпорядженні достатній обсяг валютних ресурсів для забезпечення своєчасних зовнішніх розрахунків: міжнародні резерви Нацбанку на 10 лютого 2010 року складали $24,077 млрд, скоротившись з $26,505 млрд на початок року.
"Теоретично, вистачить (резервів - ред.) на весь рік, якщо триватиме співпраця з МВФ і заходитимуть прямі інвестиції", - відзначив В.Литвицький.
Радник глави НБУ також повідомив, що залишки коштів уряду на єдиному казначейському рахунку складали на 9 лютого 1,873 млрд грн. (у тому числі в іноземній валюті 123 млн грн.), зменшившись з початку лютого на 12%, а з початку року збільшившись на 27,6%.
"Звісно, це сума, яка не кореспондується з денними потребами у фінансуванні бюджетних витрат. Гострота проблеми зрозуміла", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас