Китай показав, чим володіє в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай показав, чим володіє в США

Казна та Політика
7897
Суверенний фонд Китаю China Investment Corporation (CIC) вперше розкрив детальну інформацію про вкладення в акції, що котируються в США. Він надав її Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC). За даними комісії, за два роки свого існування Сic став власником акцій 60 американських компаній. Всього ж в інвестиційному портфелі Сic є акції майже ста компаній зі всього світу.
China Investment Corporation, який був створений в 2007 р., отримав з валютних резервів Китаю $200 млрд. Китайська влада при цьому переслідувала мету ефективного використання своїх валютних резервів, які донині збільшилися до $2,4 трлн. За даними Financial Times, в 2009 р. CIC заробив $60 млрд. До теперішнього часу China Investment Corporation управляє активами на $300 млрд. За деякими відомостями, в 2010 р. CIC може отримати в своє управління ще $200 млрд. В порівнянні із загальною сумою активів CIC обсяг інвестицій суверенного фонду на території США не виглядає гігантським.
Найбільший актив у портфелі China Investment Corporation - частка в канадській гірничорудній компанії Teck Resources. Станом на 31 грудня 2009 р. вартість пакету акцій Teck Resources в 17,2%, який належить CIC, складала $3,5 млрд. Другий за величиною пакет китайського фонду - акції великого американського банку Morgan Stanley вартістю $1,5 млрд. CIC також належить велика частка в інвестиційній компанії Black Rock ($713,8 млн.). Близько чверті всіх інвестицій в акції, що котируються в США, CIC здійснив через індексні фонди S&P Global Materials і MSCI EAFE, що торгуються.
Третина вкладень China Investment Corporation на території США була виділена для інвестицій в закордонні компанії в добувному, нафтовому і фінансовому секторах економіки. Фонд CIC вже впродовж деякого часу накопичує акції золотодобувних компаній, зокрема, Kinross Gold, AngloGold Ashanti. Окрім цього, фонд інвестує в інші металургійні компанії, а також в компанії енергетичного сектора. Згідно зі звітом, представленим SEC, CIC є власником акцій Kinross Gold на суму $4,6 млн. Фонд також має в своєму розпорядженні акції найбільшого в світі золотого індексного фонду SPDR Gold Trust на суму $155 млн.
Аналітики відзначають, що портфель китайського суверенного фонду в США виглядає збалансованим, зваженим і географічно диверсифікованим. З компаній фінансового сектора China Investment Corporation володіє акціями банків Bank Of America, Citi, Morgan Stanley, Wells Fargo, страхової компанії AIG, виробника карт Visa; у високотехнологічному секторі CIC належать акції компаній Apple, Research in Motion, Motorola; у споживчому - цінні папери фармацевтичного гіганта Pfizer і виробника напоїв Coca-Cola. Стратегія фонду направлена на придбання невеликих часток, які не викликають політичних протестів в інших країнах.
Очікується, що пріоритетом для China Investment Corporation будуть все ж інвестиції в сировинні активи. У другій половині 2009 р. CIC охоче інвестував у світових виробників сировини, серед яких компанії Vale ($652 млн.), Arcelor Mittal ($9,1 млн.), Potash Corp. ($5,4 млн.), Chesapeake Energy Corp. ($5,1 млн.). Останнім часом CIC найактивніше інвестував в активи сфери видобутку і переробки сировини, серед яких акції "Казмунайгаз" і Bumi Resources.
Голова CIC Лу Цзівей говорить, що це вигідна стратегія під час кризи, оскільки сировина допомагає мінімізувати ризики інфляції. За його словами, в 2010 р. China Investment Corporation має намір продовжити цю стратегію. Сировинні компанії для Китаю важливіші, ніж фінансові. "Я вважаю, що нам слід йти не на Уолл-стріт, а в місця, багаті на мінеральні ресурси", - заявив голова Банку розвитку Китаю Чен Юань.
Зростаюча економіка Китаю все більше потребує сировини. Останнім часом великі китайські компанії активно скуповували сировинні активи а усьому світі, будь то шахти в Австралії, нафтові активи в Росії, Казахстані і Нігерії або золоторудні родовища на Філіппінах. За останні 12 місяців вартість сирої нафти в Нью-Йорку зросла на 83%, за цей же час золото в Лондоні подорожчало на 20%.
В 2010 р. керівництво CIC також розглядає можливість нових інвестицій в компанії, пов'язані з видобутком природних ресурсів. Вже проведені попередні переговори з Бразилією - другим найбільшим світовим експортером залізняку, а також з Мексикою - другим в світі виробником золота. Поки ж Північна Америка є найпривабливішим регіоном для китайських іноземних інвестицій, на другому місці - Південна Америка.
Звіт CIC свідчить про те, що фонд не бажає підвищувати частку США в своєму портфелі, вважає виконавчий директор Z-Ben Advisors Майкл Мак-Кормак. "Схоже, вони усвідомлюють свою владу на сировинних ринках і хочуть застрахувати себе від ризиків. Я думаю, що резерви CIC будуть використані для хеджування ризиків через відсічення постачань сировини шляхом придбання часток в його виробниках", - говорить головний економіст по Азії ING Groep Тім Кондон.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас