Голова ЄК: Розвиток Китаю корисний всьому світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЄК: Розвиток Китаю корисний всьому світу

Казна та Політика
297
Китай є найважливішим партнером Європи, а Європейський союз радий бачити мир і процвітання в Китаї. Про це повідомив голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу на зустрічі з главою місії Китаю при ЄС Сун Чже. Він зазначив, що розвиток Китаю йде на користь як ЄС, так і всьому світу, повідомляє "Синьхуа".
Ж.М.Баррозу висловив думку, що на тлі глобальної фінансової кризи всі країни повинні зміцнити співпрацю і спільно протидіяти глобальним викликам. А щодо існування розбіжностей, то голова Єврокомісії закликав поважати один одного і сприяти розвитку партнерства.
Зазначимо, на початку лютого Пекін звернувся із офіційною скаргою до Світової організації торгівлі (СОТ) з приводу захисних мит, що діяли в Євросоюзі, на імпорт китайського взуття. Китай вважає, що ці заходи порушують міжнародні торговельні норми. Пекін раніше заявляв, що антидемпінгові мита ЄС мають протекціоністський характер і суперечать нормам вільної торгівлі. Сторону КНР в цій суперечці прийняли європейські імпортери і рітейлери, які стверджують, що захисні мита проти китайського взуття обходяться торговцям і споживачам в мільйони євро.
Нагадаємо, міжнародні резерви КНР є найбільшими в світі. Їх структура становить державну таємницю, проте, за оцінками експертів, близько 70% золотовалютних резервів Китаю розміщено в доларових активах (переважно в казначейських облігаціях США та облігаціях американських федеральних агентств), решта - в євро, японських єнах. За минулий рік міжнародні резерви КНР збільшилися на 23,3% і склали на кінець 2009 р. майже 2,4 трлн дол.
За прогнозами експертів, уряд Китаю добиватиметься зростання економіки в 2010 р. на 8%, не дивлячись на те, що його чекає складне завдання - зміцнення внутрішнього споживання. А економісти чекають, що економіка Китаю наступного року зросте майже на 9% після підвищення більш ніж на 8% в 2009 році.
Зазначимо, криза кінця 2008 - початку 2009 років ударила по Китаю не так сильно, як по інших країнах. Її подоланню сприяв також гігантський пакет урядової допомоги.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас