Експерти сумніваються в доцільності створення газотранспортного консорціуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти сумніваються в доцільності створення газотранспортного консорціуму

Енергетика
608
Експерти сумніваються в доцільності створення консорціуму з управління газотранспортною системою України. Про це вони повідомили на брифінгу.
На думку президента міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, зараз вартість газотранспортної системи України дуже низька, щоб на її основі створювати консорціум.
"Якщо говорити про створення якихось конструкцій за участю НАК "Нафтогаз України", то сьогоднішня ситуація є найменш вигідною, оскільки вартість активів ГТС найнижча", - сказав він.
При цьому Тодійчук додав, що створення плану поліпшення фінансового стану "Нафтогазу", плану модернізації ГТС, виконання декларації між Україною і ЄС щодо модернізації газотранспортної системи, виконання зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом з реформування газового ринку забезпечать для України вигідні умови, при яких можна вступати в переговори про створення консорціуму.
Також експерт відзначив, що угоди між Україною і Росією щодо постачань газу ставлять функціонування ГТС в повну залежність від "Газпрому", а при створенні тристороннього консорціуму за участю ЄС таких умов і чинників впливу Росії навряд чи вдасться добитися знову.
В свою чергу експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що ідея створення консорціуму має право на існування, але її реалізація не є обов'язковою.
На його думку, "Нафтогаз" здатний самостійно здійснювати покладені на нього функції і залишатися прибутковою компанією, при здійсненні істотних реформ на ринку.
Для створення ж консорціуму, як відзначає експерт, необхідно виконати низку умов.
В першу чергу це зміни законодавства в частині скасування заборони на приватизацію ГТС, зміна довгострокового контракту на постачання газу (зменшення базової ціни, зниження законтрактованих об'ємів імпорту з можливістю міняти об'єми залежно від потреб ринку).
За перегляд контрактів щодо газу виступає також і заступник науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
При цьому він сумнівається, що це необхідно робити лише шляхом створення консорціуму.
"Я не думаю, що Росія не піде на переговори щодо внесення змін до контрактів. Тиснути на Україну можна до певної міри. А потім ми почнемо самостійно реалізовувати реальні проекти з диверсифікації постачань газу", - відзначив Рябцев.
При створенні консорціуму він назвав обов'язковою участь не лише України і Росії, але і споживачів газу - країн Європи.
Як повідомлялося, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, який за підрахунком 100% протоколів перемагає на президентських виборах, раніше виступив за створення консорціуму з реконструкції та експлуатації української ГТС.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас