АУБ: Україні в 2009 р. удалося уникнути системної банківської кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Україні в 2009 р. удалося уникнути системної банківської кризи

Казна та Політика
483
Україні в 2009 році вдалося уникнути системної банківської кризи, повідомив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко на прес-конференції в середу в Києві, підбиваючи підсумки діяльності банків у 2009 році.
"Системна банківська криза в будь-якій країні - це великі втрати: банківські кризи, які були в Угорщині, Польщі, обійшлися в 10-20% ВВП", - додав він.
За оцінкою О.Сугоняко, банківська система країни зберегла "плавучість", у тому числі завдяки тенденції, що намітилася в другому півріччі, з повернення депозитів: з травня по грудень обсяг термінових депозитів населення збільшився на 17,5 млрд грн.
Серед основних завдань для банківського сектора на 2010 рік він, зокрема, назвав необхідність створення цивілізованого і прозорого ринку реалізації проблемних активів, подальше нарощування капіталу банків і можливе створення санаційного банку.
Крім того, О.Сугоняко відзначив необхідність швидкої ліквідації банків-банкротів, а також розробку стратегії розвитку рекапіталізованих за участю держави банків.
Президент АУБ висловив стурбованість у зв'язку зі зростанням частки іноземного капіталу в статутному капіталі українських банків.
"На мій погляд, міра присутності іноземного капіталу в банківській системі була перевищена, і результат ми сьогодні маємо з точки зору розвитку нашої економки. Треба визначити міру присутності іноземного капіталу.., особливо держбанків інших країн", - сказав він.
Як повідомлялося, за даними НБУ, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банків за підсумками грудня-2009 зросла до 35,8% з 33,7% за підсумками листопада.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас