Довіра до світової економіки погіршилася в лютому через побоювання зростання бюджетних дефіцитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіра до світової економіки погіршилася в лютому через побоювання зростання бюджетних дефіцитів

1357
Довіра до світової економіки в лютому погіршилася через побоювання, що її відновлення сповільнить дестабілізація держбюджетів у деяких європейських країнах, повідомило агентство Bloomberg.
Значення індексу Bloomberg Professional Global Confidence в поточному місяці знизилося до 54,9 пункту в порівнянні з рекордними 66,6 пункту в січні. Показник перевищує 50 пунктів вже сім місяців поспіль, тобто з серпня 2009 року число оптимістів у світових ділових колах перевершує кількість песимістів.
Мінімальне значення індикатора - 3,99 пункту - було зафіксовано в жовтні 2008 року.
В опитуванні, яке проводилося з 1 по 5 січня, взяли участь майже 2,5 тис. респондентів. Опитування було проведене до того, як Німеччина та інші країни Євросоюзу висловили готовність допомогти Греції вийти з бюджетної кризи.
Греція, Іспанія і Португалія входять до числа держав Євросоюзу, які страждають від зростаючих бюджетних дефіцитів і високого рівня держборгу.
"Ситуація в Греції та інших європейських економіках показує нам, що світовий процес делевереджу ще не завершений, і уряди не можуть зберігати такі темпи стимулювання економіки", - вважає головний інвестиційний директор Julius Baer & Co. Венкатраман Анантха-Нагесваран.
Наслідки бюджетної кризи в Греції призвели до того, що все більше учасників опитування прогнозують підвищення курсу долара США відносно інших світових валют в наступні шість місяців: індекс очікувань підвищився цього місяця до 55,7 пункту з 53,1 пункту в січні.
Індекс довіри до світової економіки в країнах Західної Європи в лютому впав до 49,8 пункту з 55,5 місяцем раніше. В результаті значення індикатора опустилося нижче 50 пунктів вперше з листопада 2009 року.
Довіра учасників опитування в США до світової економіки в січні впала до 41,3 пункту цього місяця з 54,4 в січні. Основним негативним чинником залишається тяжка ситуація на американському ринку праці.
Кількість американців, які вперше звернулися по допомогу з безробіття, несподівано зросла минулого тижня до 480 тис. з переглянутих 472 тис. тижнем раніше. При цьому аналітики чекали скорочення кількості звернень на 15 тис. з оголошеного раніше рівня позаминулого тижня - до 455 тис.
"Це безробітне відновлення. Американський ВВП, звичайно, зросте, але не так швидко, як в четвертому кварталі. Нам ще довго чекати прийнятного для Федерального резерву рівня безробіття 5%", - відзначив економіст Credit Suisse в Нью-Йорку Джонатан Базіль.
В державах Азії довіра також ослабла - значення індикатора досягло 70,8 пункту в лютому проти 79,8 пункту в січні. У Японії воно опустилося з 44,1 пункту до 40,6 пункту.
Більшість респондентів дали негативну оцінку динаміки на фондових ринках своїх країн на наступні півроку. Найбільш песимістичні були учасники опитування зі США, Великобританії та Іспанії.
Крім того, жителі США і Європи все сильніше впевнені в тому, що в найближчі півроку короткострокові процентні ставки підвищуватимуться.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас