Інвесторам набридло боятись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторам набридло боятись

Казна та Політика
1491
Фондовий ринок традиційно позитивно відреагує на зниження політичних ризиків в перші місяці після виборів. Крім того, на думку експертів, ринок комерційної нерухомості досяг свого дна.
За результатами дослідження ІК Dragon Capital впливу п'яти попередніх виборчих кампаній на фондовий ринок України, він зростав в середньому на 10-15% за 100 днів до виборів, а зростання після виборів становило близько 50% в подальших 180 днів. При цьому президентські вибори робили істотніший позитивний вплив на індекс, ніж парламентські. Як зазначають аналітики, довгождана стабілізація в структурах влади має позитивний вплив на готовність українських і закордонних інвесторів вкладати гроші в економіку нашої країни, що призведе до надходження прямих і портфельних інвестицій.
Повернення портфельних інвесторів до країни вже почалося. "Акції 20 найбільших українських компаній в доларовому еквіваленті з січня 2008 р. по березень 2009 р. впали на 92%. Але в той же час з березня 2009 р. по сьогоднішній день акції піднялися в чотири рази. Це свідчить про те, що попит перевищує пропозицію, - говорить керуючий директор Dragon Capital Томаш Фіала. - І якщо на самому початку більше половини акцій купувалася за гроші національних інвесторів, то в останні чотири місяці велика частина грошей приходить від іноземних".
За словами асоційованого директора відділу фінансових ринків і інвестицій Jones Lang LaSalle Германа Панікара, окрім цінних паперів, на даний момент інтерес для інвесторів може становити комерційна нерухомість. "Ринок досяг свого дна, і впродовж декількох останніх місяців на ньому спостерігалося незначне зростання цін. У Києві, як і раніше, великий брак торговельних і офісних приміщень, тому я б рекомендував починати інвестувати - подальшого зниження цін не передбачається", - зазначив він.
Тим не менше банки не планують брати активну участь у кредитуванні об'єктів нерухомості. Як підкреслив голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук, багато банків не мають проблем з грошовими ресурсами, тим часом існує дефіцит привабливих об'єктів. "Якщо ви запитаєте, скільки грошей на рахунках "Райффайзен Банку Аваль", то це декілька мільярдів гривень. Але покажіть, кого кредитувати, - говорить він. - У нас велика проблема з документами - дозволами на придбання землі, дозволами на будівництво. І досвід, на жаль, показує, що будь-які спірні питання вирішуються не на користь банків". Крім того, обмеження на кредитування в іноземній валюті істотно звужують і без того не дуже широкий перелік об'єктів.
Тому охочим взяти участь в інвестуванні, аби диверсифікувати портфель між видами активів, учасники ринку рекомендують придивитися до фондів прямих інвестицій (šrivate equity). За словами директора P&S Asset Management Сергія Савчука, найбільш показовим індексом в нашому регіоні можна вважати портфель прямих інвестицій ЄБРР, котрий об'єднує 119 фондів в країнах СНД. "Він приносив 43% річних чистого прибутку в доларах з 2004 р. по 2008 р. і 17% в 1999-2008 рр. І ці цифри вже включають вплив останньої кризи", - ілюструє він. Крім того, за словами Савчука, прибутковість фондів прямих інвестицій стабільніша, в порівнянні з фондовим ринком, і покращує загальний показник "прибуток/ризик" інвестиційного портфеля, до якого їх додають.
Існують і інші причини, які можуть зацікавити вітчизняних інвесторів. "Зазвичай великі українські компанії випускають незначну частку своїх акцій у вільний обіг на біржу, аби дрібні акціонери не могли впливати на компанію, навіть якщо зберуться разом. У прямих інвестиціях фонд володіє повним або частковим акціонерним контролем, що докорінно змінює ставлення компанії до інвесторів", - підкреслив Сергій Савчук.
Водночас, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club, комерційні банки в поточному році в основному кредитуватимуть юридичних осіб. "Очікується, що в 2010 р. кредитний портфель юридичних осіб в національній валюті зросте на 19-20%, і сприяти цьому буде зростання в основних секторах економіки України: у машинобудуванні і металургії - на 10%, в хімії і нафтохімії - на 6%, в торгівлі - на 6%, в будівництві - на 3%, в транспорті і зв'язку - на 3%", - вважає експерт.
Остання тенденція вселяє певний оптимізм аналітикам, які прогнозують зміцнення національної валюти відносно долара. "Ми не передбачаємо різких курсових коливань, середньорічний обмінний курс гривні складе 7,8 грн../$1. При цьому зростання ВВП може досягти 4%, що на тлі решти економік країн Центральної і Східної Європи є хорошим показником", - резюмував Томаш Фіала.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас