Країни ЄС принципово домовились про надання допомоги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ЄС принципово домовились про надання допомоги Греції

Казна та Політика
758
Країни Європейського Союзу принципово домовилися надати фінансову допомогу Греції і обговорюють конкретні форми надання такої допомоги, повідомляють європейські видання із посиланням на різні обізнані джерела.
"Ми розглядаємо надання допомоги", - заявив агентству Bloomberg представник правлячої в Німеччині Християнсько-Демократичної партії Міхаель Мейстер.
За його словами, може йтись про фінансову допомогу, що надається на двосторонній основі, або фінансовий пакет, сформований декількома країнами. За іншими даними, обговорюється надання Греції гарантій із кредитів.
"Рішення про надання допомоги Греції в рамках єврозони принципово прийняте", - повідомило джерело в уряді Німеччини. За його словами, які наводить The New York Times, розглядаються різні варіанти надання такої допомоги.
Очікується, що в середу міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле повідомить про кроки, які обговорюються зараз відносно Греції, членам парламенту країни.
Німеччина, найбільша європейська економічна держава, стурбована, що втеча з активів, пов'язаних з Грецією, вдарить по банках країн єврозони, підірве довіру до євро і створить боргові проблеми для інших країн ЄС, в першу чергу Іспанії і Португалії.
Німецьким банкам Греція і грецькі компанії заборгували загалом $43 млрд.
"Потрібно визнати факт, що нинішня проблема Греції може перетворитися на загальноєвропейську", - цитує Financial Times одного з європейських чиновників.
Німеччина разом із партнерами по Європейському Союзу розглядає план надання кредитних гарантій Греції та іншим членам єврозони, що опинилися в складній фінансовій ситуації, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на обізнані джерела. План передбачається реалізувати в рамках ЄС за провідної ролі Німеччини.
За даними WSJ, рішення відносно Греції, можливо, не буде прийняте на цьому тижні, проте Німеччина дійшла висновку, що надання кредитних гарантій може бути найбільш ефективним способом, аби запобігти розростанню боргової кризи в ЄС.
У середу грецький президент Йоргос Папандреу зустрічається з президентом Франції Ніколя Саркозі.
Офіційно представник німецького Мінфіну заявив: повідомлення, що рішення про надання допомоги Греції вже фактично прийняте, "не мають під собою підстав".
Раніше Брюссель наполягав, що Греція повинна вирішити свої бюджетні проблеми самостійно.
Бюджетний дефіцит Греції значно перевищив 12% в 2009 році при необхідному ЄС рівні 3%, що утрудняє можливості для подальшого боргового фінансування бюджету країни і створює тиск на євро.
У вівторок Афіни оголосили про кроки зі зменшення бюджетних витрат, які включають 5% скорочення зарплат бюджетникам.
В четвер відбудеться саміт Євросоюзу, в офіційному порядку денному якого немає питання про допомогу Греції. Проте ця проблема, ймовірно, обговорюватиметься на закритих зустрічах.
Повідомлення ЗМІ про бажання країн ЄС надати підтримку Греції і збити спекулятивні атаки підтримало ринки. Зокрема, японський фондовий індекс Nikkei 225 піднявся в середу майже на 1%.
У вівторок Dow Jones Industrial Average виріс на 170 пунктів, на 1,7% - до 10 079 пунктів, британський FTSE 100 додав 0,4%, німецький DAX - 0,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас